Slimme tv kan nu ook uw gesprekken afluisteren

smart-tv

Er waren in het verleden al een paar verontrustende berichten over de manier waarop zogenaamd “slimme” tv-toestellen met onze privacy omspringen (zoals hier of hier). In een  uitgebreide blogpost voegt jurist Michel Price daar nog een dimensie aan toe. Hij kocht zich een nieuw televisietoestel, doorploegde de 46 (!) pagina’s tellende privacy policy en was zo verbijsterd over wat hij las dat hij schrik kreeg om het toestel nog in te schakelen. Want uit de dikke privacy policy bleek vooral dat het toestel garant staat voor “zero privacy”. Het toestel registreert tot in de details alles wat je bekijkt, beschikt over een ingebouwde camera met gezichtsherkenning en over een microfoon met spraaktechnologie. Die laatste is bedoeld om het toestel te bedienen, maar de privacy policy waarschuwt wel om geen persoonlijke of gevoelige informatie te bespreken voor de tv. Wat je zegt, wordt immers doorgestuurd naar een niet nader gespecifieerde “third party”.

“The amount of data this thing collects is staggering. It logs where, when, how, and for how long you use the TV. It sets tracking cookies and beacons designed to detect “when you have viewed particular content or a particular email message.” It records “the apps you use, the websites you visit, and how you interact with content.” It ignores “do-not-track” requests as a considered matter of policy.

It also has a built-in camera — with facial recognition. The purpose is to provide “gesture control” for the TV and enable you to log in to a personalized account using your face. On the upside, the images are saved on the TV instead of uploaded to a corporate server. On the downside, the Internet connection makes the whole TV vulnerable to hackers who have demonstrated the ability to take complete control of the machine.

More troubling is the microphone. The TV boasts a “voice recognition” feature that allows viewers to control the screen with voice commands. But the service comes with a rather ominous warning: “Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party.” Got that? Don’t say personal or sensitive stuff in front of the TV.”

Lees hier de volledige post. Hallucinant is het verhaal zeker. Uiteraard door de nergens bij naam genoemde fabrikant die dit soort orwelliaanse tv-toestellen verkoopt. Pek en veren mogen wat ons betreft diens deel zijn, voor de manier waarop onze privacy gekelderd wordt. Maar tegelijk is er ook de kant van de consument die zo onachtzaam met zijn privacy blijft omspringen. Ook aan die kant is er nog werk aan de winkel. Want of het nu uit onachtzaamheid of uit onwetendheid is, zelf gooien we ook steeds meer persoonlijke gegevens te grabbel. Wie weet binnenkort dus ook via onze smart tv. Hoe dom.