Paranoia in de Nederlandse kinderopvang

fisheye-cameraTijdens de KindVak-beurs in het Nederlandse Den Bosch werd afgelopen week een nieuw camerasysteem gepresenteerd. Het zogenaamde Kompletigo-systeem zou zogezegd de veiligheid in de kinderopvang moeten vergroten. Ons lijkt het idee eerder ontsproten aan een zieke geest.

Lees even mee in het persbericht van Justitia Digitalis:

“Met een slim camerasysteem dat afwijkend gedrag van medewerkers registreert, kan misbruik op kinderdagverblijven worden ontdekt en voorkomen. […] Het systeem werkt met diverse Fisheye camera’s die beelden van 360 graden maken van de ruimtes in kinderdagverblijven. Die beelden worden naar een server gestuurd en door een computer automatisch geanalyseerd. Als medewerkers afwijkend gedrag vertonen – bijvoorbeeld vaker dan gebruikelijk zich met een kind onttrekken aan het cameratoezicht of op afwijkende wijze een luier verwisselen terwijl een collega met rookpauze is – slaat het systeem alarm. Een onderzoeker bekijkt dan de beelden, die overigens anoniem en gescrambled zijn, zodat de personen onherkenbaar zijn. De onderzoeker kan dan via het systeem aanvullende vragen stellen aan de contactpersoon van het kinderdagverblijf, nog steeds zonder te weten om wie het gaat. Pas als er echt verdachte omstandigheden worden vastgesteld, wordt recherchebureau […] ingeschakeld voor aanvullend onderzoek. In ernstige gevallen kan politie of justitie de beelden opvragen die in een digitale kluis zijn opgeslagen, zonder dat onderzoekers van Justitia Digitalis weten om welke personen of kinderdagverblijven het gaat.”

Als klap op de vuurpijl lezen we op de website van Justitia Digitalis ook nog eens: “Omdat een dergelijk systeem te maken heeft met gevoeligheden rondom privacy, is van het begin af aan veel zorg besteed aan het waarborgen van de privacy binnen het systeem.” Geruststellend? Neen, dit soort newspeak maakt het wat ons betreft alleen nog maar extra creepy.