Vakbond mengt zich in debat over lekken persoonsgegevens

De christelijke vakbond ACV wil dat de overheid zo snel mogelijk een taskforce opricht tegen hackers die persoonsgegevens lekken. Het ACV reageert daarmee op het nieuws dat Rex Mundi de persoonsgegevens gelekt heeft van 6.000 mensen die ingeschreven staan bij de interimkantoren Tobasco en Z-Staffing. De vakbond klaagt onder meer aan dat de interimkantoren de getroffen werknemers niet op de hoogte hebben gebracht en wijst erop dat werknemers het recht hebben om te weten welke persoonlijke informatie over henzelf in handen is gekomen van criminelen.

Het ACV vraagt aan Minister van Justitie Geens, de Minister van Werk Peeters en de Staatssecretarisbevoegd voor Privacy Tommelein om onmiddellijk een taskforce samen te stellen met de sociale partners en de federale computer crime unit om deze crisissituatie aan te pakken en de gevolgen voor alle betrokken werknemers zo snel mogelijk ongedaan te kunnen maken. Deze Task Force moet ook een debat ten gronde voeren over de wijze waarop gevoelige informatie wordt opgeslagen en uitgewisseld. In het kader van de invoering van de medische enkelband kan het belang van duidelijke en goede afspraken niet onderschat worden.

Ook de regelgeving dient aangepast zodat werknemers inzage krijgen in de gegevens die over hen aan derden worden bezorgd in toepassing van het arbeidsrecht. De rechten van werknemers op persoonlijke informatie indien ze het slachtoffer worden van incidenten dienen in de wetgeving ingeschreven en afdwingbaar te worden.

Lees hier het volledige persbericht (pdf).