Het verhaal achter de Belgacom hack

standaard-belgacom-frontpagePetje af voor De Standaard. Dit weekend brengt de krant (samen met The Intercept en NRC) een gedetailleerde reconstructie van de Belgacom hack. Het is wellicht de eerste keer dat een spionagehacking zo expliciet beschreven kan worden. Met dank aan de documenten die door Edward Snowden gelekt werden, aan de hardnekkigheid waarmee de journalisten het verhaal blijven volgen en aan de redactie van De Standaard die daarvoor niet minder dan vier pagina’s in de weekendkrant vrij gemaakt heeft.

De artikels bevestigen in ieder geval dat Belgiës belangrijkste telecombedrijf meer dan twee jaar lang systematisch is aangevallen door de Britse geheime dienst GCHQ en dat de hacking (spionagepraktijken is eigenlijk een correcter woord) veel dieper ging dan tot nu toe werd aangenomen en dan door Belgacom werd toegegeven. Het is interessant om alles op een chronologisch rijtje te zien, ook al blijven er uiteraard nog een heleboel vragen. Maar over die laatste een volgende keer meer.

Het volledige relaas kan je hier lezen bij De Standaard: Britse geheime dienst bespioneerde jarenlang Belgacom-klanten. Extra: de Powerpoints over de hacking bij Belgacom en Lexicon van de spion. Of in het Engels via The Intercept: Operation Socialist. The Inside Story of How British Spies Hacked Belgium’s Largest Telco.

In een oogopslag

Het plaatje hieronder toont in een oogopslag waarom het voor de GCHQ en de NSA zo interessant was om Belgacom te hacken. Waarom zou je alle moeite doen om een paar honderd operatoren te hacken als je even ver of zelfs verder geraakt door er slechts eentje te hacken. Zeker als dat eentje Belgacom-dochter BICS is en de sleutel heeft om bij die paar honderd andere binnen te geraken.

gchq-belgacom-connections