Ook Studio 100 stalkt uw kind online

Dimitri Tokmetzis, journalist bij De Correspondent, ging voor het Nederlandse consumentenprogramma Kassa op onderzoek naar online adverteerders die het surfgedrag van onze kinderen volgen en in kaart brengen. Veel websites, apps en advertentiebedrijven beloven in hun privacy policy geen data over kinderen te verzamelen of daar heel voorzichtig mee om te gaan. Maar Tokmetzis toont dat die belofte zelden wordt waargemaakt.

Hij testte veertig goedbezochte kinderwebsites en veertig veelgebruikte kinderapps en keek welke bedrijven onze kinderen volgen en hoe ze dat doen. Wat bleek? Op de 72 kinderwebsites en -apps waarvan betrouwbare data vergaard konden worden, werden ze door minstens 179 verschillende bedrijven gevolgd. Dit tracken vindt vooral plaats op websites.

kindersites-trackersTopper was de site Disney.nl waar maar liefst 58 verschillende bedrijven tientallen cookies plaatsten. Maar op de tweede plaats van websites waar een heleboel bedrijven meekijken naar wat uw kind doet, staat Studio100.be. In de drie minuten die Tokmetzis op Studio 100 doorbrengt, vinden er niet minder dan vier flitsveilingen plaats waar enkele tientallen bedrijven aan meedoen, onder andere in Engeland, Amerika, Polen, Ierland en Duitsland. Van een usual suspect als Facebook tot datahandelaar Acxiom die data en analyses doorverkoopt aan adverteerders. Het Poolse bedrijf Gemius plaatst dan weer een cookie dat tot 2020 geldig is. Adnxs plaatst twee cookies en wijst een unieke code toe. Door die code is de bezoeker later ook op andere websites te herkennen, bijvoorbeeld op Cartoonnetwork.nl en Minipret.nl.

Tokmetzis merkt daarbij op dat het ontzettend moeilijk te achterhalen is, wat er precies met zijn data en met die van zijn zoontje gebeurt.

“In de privacy policy schuift Studio 100 de verantwoordelijkheid af. Zo staat er: ‘Wij kunnen niet garanderen dat deze derden [de advertentiebedrijven, DT] op een betrouwbare of veilige manier met persoonsgegevens omgaan. Wij raden je aan de privacy policy van deze websites en applicaties te lezen alvorens ervan gebruik te maken.’ Alleen al voor deze drie minuten op Studio100.be zouden we dus 54 privacy policy’s moeten lezen.”

Voor privacyadvocaat Ot van Daalen is dit soort gericht adverteren op basis van surf- of appgedrag hoe dan ook ontoelaatbaar. Hij vindt het ook niet de verantwoordelijkheid van kinderen en ouders om zich tegen datagraaien te beschermen. “Het zijn de websites, appontwikkelaars en de advertentieplatformen die ervoor moeten zorgen dat kinderen niet op deze manier worden gevolgd.” Onderzoeker Frederik Borgesius is het met hem eens. “Websites en apps moeten niet wachten op wetgeving. Ze zouden zelf moeten beslissen om dit gewoon niet te doen. Vooral bij media die zich richten op kinderen. Gewoon: niet doen.”

Lees het volledige verhaal bij De Correspondent (hier meer details over het onderzoek) en op de website van Kassa. Hieronder kan je ook de aflevering van Kassa herbekijken.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.