Nadenken over alomtegenwoordige internetsurveillance

httpUitgeverij De Wereld vroeg meer dan 100 wetenschappers, denkers, schrijvers en kunstenaars wat voor hen het beste idee van 2014 is. Een van hen was security consultant Matthijs Koot.

Het beste idee van 2014 is wat mij betreft het besluit van de Internet Engineering Task Force (IETF) om alomtegenwoordige monitoring als een bedreiging te beschouwen (RFC 7258) en een aanpak te ontwikkelen hoe bij nieuwe standaarden met dit complexe onderwerp om te gaan. Bij alle nieuwe standaarden moet hierover worden nagedacht en worden aangegeven hoe wordt beschermd (of niet) tegen alomtegenwoordige monitoring. Dit kan potentieel leiden tot een aanzienlijke verbetering van de internetstandaarden ten aanzien van deze bedreiging. Het momentum dat dankzij Snowden bestaat, is de sleutel tot een meer privacyvriendelijk internet.

Concreet heeft het idee er al toe geleid dat HTTP 2.0, de nog in ontwikkeling zijnde nieuwe versie van het protocol dat wordt gebruikt als we websites bezoeken, standaard versleuteld zal zijn. Het “slotje in de browser” wordt dan de norm in plaats van de uitzondering. Beter twee decennia te laat dan nooit.

Lees de volledige bijdrage van Matthijs Koot bij MO* of bij Uitgeverij de Wereld.