Consumentenwaakhond waarschuwt ferm voor Internet of Things

internet-of-things

Edith Ramirez waarschuwt scherp voor de gevaren die het internet of things met zich meebrengt op het gebied van privacy en veiligheid van consumenten. Ramirez is de topvrouw van de Amerikaanse Federal Trade Commission en ze deed haar uitspraken voor een publiek van techbonzen tijdens de prestigieuze Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Ramirez merkte op dat de potentiële voordelen van het internet of things immens zijn, maar dat dat evenzeer geldt voor de risico’s. “In de niet zo verre toekomst zullen veel, zo niet alle aspecten van ons dagelijks leven digitaal geobserveerd en bewaard worden. Die immense hoeveelheid data zal een diep persoonlijk en ontstellend compleet beeld van elk van ons schetsen.”

Om die risico’s het hoofd te bieden, pleit Ramirez voor privacy by design, waarbij privacylimieten van in het begin in een product worden ingebouwd, in plaats van achteraf als een soort bijkomstigheid. Ze benadrukte ook het belang van data minimization. Technologiebedrijven zouden maar enkel die gegevens mogen verzamelen die ze nodig hebben en ze vervolgens moeten verwijderen. Bovendien wil ze dat technologiebedrijven meer moeite doen om ervoor te zorgen dat al die nieuwe geconnecteerde gadgets veilig zijn voor hackers.

Het zijn zaken waar, nog volgens Ramirez, technologiebedrijven nu werk van moeten maken, voordat het te laat is.

Lees verder bij de Tijd.
Lees de volledige speech van Edith Ramirez (pdf).