Bibliotheek /// Glenn Greenwald: De Afluisterstaat (2014)

greenwald-afluisterstaatIn zijn boek verbindt Greenwald voor het eerst alle stukjes van de puzzel. Het boek begint met zijn trip naar Hong Kong, waar hij voor het eerst Edward Snowden ontmoet. Maar Greenwald onderzoekt in zijn boek vooral de bredere implicaties van de surveillance waarover hij schreef in The Guardian. De Afluisterstaat bevat ook niet eerder verschenen documenten over het ongekende machtsmisbruik van de NSA.
Greenwald pakt ook de gevestigde media aan. Hij hekelt het fenomeen dat reportages die kritisch zijn voor de overheid, niet gepubliceerd worden en verwijt de media dat ze niet in staat zijn om de belangen van de gewone man te dienen. Tot slot vraagt hij zich af wat het voor de individuele en nationale politieke gezondheid betekent wanneer een overheid zo intensief de privélevens van burgers monitort, en laat hij zien welke maatregelen getroffen moeten worden om democratie in het digitale tijdperk te waarborgen.


Op dinsdag 20 mei 2014 was Glenn Greenwald te gast bij het John Adams Institute. Hij gaf een lezing in de Amsterdamse Stadsschouwburg en beantwoordde vragen van Juurd Eijsvogel over zijn boek ‘De Afluisterstaat’.

Glenn Greenwald: De Afluisterstaat. Edward Snowden, de NSA en de Amerikaanse spionage- en afluisterpraktijken (Lebowski, 2014)