Proximus-klanten worden mogelijk afgeluisterd

IN HET NIEUWS – De Amerikaanse en Britse geheime diensten kunnen de mobiele communicatie over de simkaarten van het Franse Gemalto afluisteren. Het is de tweede keer in vijf jaar tijd dat het bedrijf werd gehackt. Deze keer zitten de Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ achter de hack. Gemalto is ’s werelds grootste simkaartenfabrikant en leverancier van 450 mobiele operatoren. Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden. Bovendien laat deze manier van datavergaring geen sporen achter bij de providers. Met de versleutelingen kunnen bovendien eerder onderschepte data worden ontcijferd. Bij de Belgische klanten van Gemalto zit zeker al Proximus; Mobistar en Base gaan nog na in hoeverre ook zij klant zijn bij Gemalto. – Meer lezen bij De Tijd of aan bron bij The Intercept.