Videotheek /// Laura Poitras: Citizenfour

Laura Poitras heeft de Oscar voor beste non-fictie film in ontvangst mogen nemen. De documentaire Citizenfour vertelt het verhaal van Edward Snowden en van zijn onthullingen over massale surveillance en ongelimiteerde spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Documentairemaakster Poitras was erbij toen Snowden journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill ontmoette op een hotelkamer in Hongkong en hen dagenlang het ene na het andere document liet zien. Documenten die beetje bij beetje een van de grootste schandalen van deze eeuw zouden bloot leggen. Poitras filmde alles met haar camera en monteerde het geheel tot een adembenemende real-life registratie van een historische gebeurtenis.

Oscar

In haar dankrede tijdens de Oscar-uitreiking bedankte Poitras nogmaals Edward Snowden voor zijn moed. Ze deelde de eer voor de Oscar ook met Glenn Greenwald en “alle andere journalisten die de waarheid blootleggen” en benadrukte nog eens het belang van de onthullingen. “De revelaties van Edward Snowden hebben niet alleen een bedreiging voor onze privacy blootgelegd, maar voor de democratie zelf. Als de belangrijkste beslissingen die ons aanbelangen in het geheim worden genomen, verliezen wij onze mogelijkheid om de machten te controleren.”

Snowden reageerde ook zelf op de Oscarwinst. “Toen Laura Poitras mij vroeg of ze mijn belevenissen mocht verfilmen, stond ik daar uiterst weigerachtig tegenover. Ik ben haar dankbaar dat ze me heeft weten te overtuigen. Het resultaat is een moedige en briljante film die deze eer en erkenning verdient. Ik hoop dat deze prijs nog meer mensen zal aanzetten om de film te gaan bekijken en geïnspireerd mogen worden door deze boodschap aan de gewone mensen, die samen de wereld kunnen veranderen.”

In België is Citizenfour nog niet vertoond, in Nederland enkel tijdens het IDFA festival voor documentaire film. Hopelijk brengt deze Oscar filmdistributeurs op betere ideeën en krijgen we Citizenfour hier toch nog in de filmzalen te zien.

Citizenfour
documentaire, 2014, 114 min.
Regie: Laura Poitras
Prod.: Praxis Films / HBO Films
website

Extra: website Free Snowden