Lezen op zaterdag (22)

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website waarin we de meest markante berichten van de afgelopen week (of weken) nog eens op een rijtje zetten. Enjoy!

Quote

  • “We can’t choose a world where the US gets to spy but China doesn’t, or even a world where governments get to spy and criminals don’t. We need to choose, as a matter of policy, communications systems that are secure for all users, or ones that are vulnerable to all attackers. It’s security or surveillance.” (Bruce Schneier)

Website

  • LobbyPlag 3 baseert zich op maar liefst 11.000 gelekte documenten om duidelijk te maken welke landen zich inzetten voor een sterkere Europese privacywetgeving en welke landen die proberen af te zwakken. België behoort tot die laatste categorie.

Top reads

Dataretentierichtlijn

  • Afgelopen woensdag veegde de rechtbank in Den Haag de Nederlandse Wet Bewaarplicht van tafel veegde. Schitterend nieuws, voor Nederland, voor Europa en ook voor België waar eenzelfde wet voor het Grondwettelijk Hof wordt aangeklaagd. Maar wat betekent de uitspraak van de rechtbank precies? Hier kan u alvast het volledige vonnis (pdf) lezen. Ook de reacties van Bits of Freedom en Privacy First. Bits of Freedom had eerder al een bloemlezing gegeven van alle kritieken op de wet, om maar te zeggen dat de uitspraak niet echt als een verrassing kwam.
  • Het eerste merkbare gevolg van het vonnis waren de verklaringen van KPN en Vodafone dat ze per direct de uitvoering van de wet zouden stopzetten. Die beslissing geldt ook voor dochterbedrijven van KPN, zoals Hi, XS4ALL en Telfort. Ook de kleine providers BIT en Tweak zijn gestopt met het bewaren van gegevens.
  • Minder prominent in het nieuws, maar zeker even belangrijk was de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in Bulgarije. Bulgaria’s Constitutional Court scraps data retention provisions (The Sofia Globe)
  • Data Retention: Mass Surveillance Challenged Across Europe (La Quadrature du net)

Netneutraliteit

Spyware / Equation

Privacytools

Surveillance kunst

Camerabewaking

Wereldwijd

En verder

cartoon-cctv-boilingwater

bron: Snippits and Snappits