Bibliotheek /// Transparent Lives: Surveillance in Canada

Transparent Lives
Download

Hoewel de meeste Canadezen ondertussen bekend zijn met bewakingscamera’s en luchthavenbeveiliging, zijn relatief weinig Canadezen zich bewust van de mate waarin de mogelijkheden voor surveillance vandaag in vrijwel elk aspect van ons leven zijn ingebed. We kunnen niet over straat lopen, onze kinderen inschrijven voor een school, betalen met een creditcard, op een vliegtuig stappen of een telefoontje plegen zonder dat gegevens worden opgeslagen en verwerkt. Waar gaat die informatie naartoe? Wie maakt er gebruik van en met welk doel? Is het verlies van de controle over onze persoonlijke informatie slechts de prijs die we betalen voor het gebruik van sociale media en andere vormen van elektronische communicatie? Of moeten we op onze hoede zijn voor systemen die ons zichtbaar – en dus kwetsbaar – maken als nooit tevoren?

Transparent Lives verklaart waarom en hoe surveillance zich – meestal ongecontroleerd – uitbreidt over alle facetten van ons leven. Op basis van zeven jaar onderzoek naar de situatie in Canada identificeren de auteurs de belangrijkste manieren waarop zowel overheids- als particuliere organisaties informatie over gewone burgers verzamelen, monitoren, analyseren en delen. Ze signaleren daarbij negen belangrijke trends in de verwerking van persoonlijke gegevens die alles samengenomen dringende vragen oproepen over privacy en sociale rechtvaardigheid.

De publicatie is gericht op een breed publiek, met inbegrip van wetgevers en beleidsmakers, journalisten, burgerrechtengroeperingen, opvoeders en, bovenal, het lezerspubliek.

Transparent Lives: Surveillance in Canada. Lyon, David & J. Bennett, Colin & Haggerty, Kevin & Steeves, Valerie. – Series: The New Transparency Project – Athabasca University Press, dec. 2014, paperback 250 p.
Download pdf via de website van de uitgeverij (integraal of per hoofdstuk) of via Researchgate
Website Transparent Lives

Auteurs: Colin J. Bennett, Andrew Clement, Arthur Cockfield, Aaron Doyle, Kevin D. Haggerty, Stephane Leman-Langlois, David Lyon, Benjamin Muller, David Murakami Wood, Laureen Snider, Valerie Steeves

Uit de inhoudstafel:

  • Introduction: How Canadian Lives Became Transparent to Watching Eyes
  • trend 1 Expanding Surveillance
    From the Atypical to the Routine
  • Trend 2 Securitization and Surveillance
    From Privacy Rights to Security Risks
  • Trend 3 The Blurring of Sectors
    From Public Versus Private to Public with Private
  • Trend 4 The Growing Ambiguity of Personal Information
    From Personally Identified to Personally Identifiable
  • Trend 5 Expanding Mobile and Location-Based Surveillance
    From Who You Are to Where You Are
  • Trend 6 Globalizing Surveillance
    From the Domestic to the Worldwide
  • Trend 7 Embedding Surveillance in Everyday Environments
    From the Surveillance of People to the Surveillance of Things
  • Trend 8 Going Biometric
    From Surveillance of the Body to Surveillance in the Body
  • Trend 9 Watching by the People
    From Them to Us
  • Conclusion: What Can Be Done?