Onderzoekers willen openheid van Google over verwijderverzoeken

google-right-to-be-forgottenIn een open brief aan Google vragen 80 academici om duidelijkheid over de manier waarop de zoekgigant omgaat met verzoeken om pagina’s uit zijn zoekresultaten te verwijderen.

Een jaar geleden oordeelde het Europese Hof van Justitie dat elke burger het recht heeft om bepaalde informatie online onvindbaar te maken. De rechtbank doelde daarmee op verouderde of verkeerde informatie, bijvoorbeeld over ziekte, schulden of misdrijven. Google zou ondertussen 250.000 aanvragen daarvoor binnengekregen hebben. Ongeveer 40 procent van die verzoeken zou ingewilligd zijn.

De academici willen nu dat Google transparanter wordt over onder meer de aard van de verwijderverzoeken en over de richtlijnen die het bedrijf hanteert. Op die manier moet duidelijk worden welke afwegingen Google maakt tussen privacy en vrije meningsuiting. Die beslissingen bepalen immers mee het maatschappelijk debat, maar worden nu uit de openbaarheid gehouden.

Uit de open brief:

What We Seek

Aggregate data about how Google is responding to the >250,000 requests to delist links thought to contravene data protection from name search results. We should know if the anecdotal evidence of Google’s process is representative: What sort of information typically gets delisted (e.g., personal health) and what sort typically does not (e.g., about a public figure), in what proportions and in what countries?

Why It’s Important

Google and other search engines have been enlisted to make decisions about the proper balance between personal privacy and access to information. The vast majority of these decisions face no public scrutiny, though they shape public discourse. What’s more, the values at work in this process will/should inform information policy around the world. A fact-free debate about the RTBF is in no one’s interest.

Bij de ondertekenaars ook een aantal Belgische onderzoekers, waaronder Jef Ausloos, Brendan Van Alsenoy en Peggy Valcke (allen KULeuven / iMinds). Valcke is zelf overigens lid van het adviescomité dat na de uitspraak van de rechtbank door Google zelf in het leven werd geroepen.

Open Letter to Google From 80 Internet Scholars: Release RTBF Compliance Data

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.