Lezen op zaterdag (25)

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website waarin we de meest markante berichten van de afgelopen week (of weken) nog eens op een rijtje zetten. Deze keer maken we het onszelf even gemakkelijk, met twee publicaties die je integraal online kan lezen.

Must read #1: Digital rights news from 2025

Met terechte trots presenteert EDRi de 300ste editie van haar EDRi-gram nieuwsbrief. Altijd lezenswaard, maar deze keer zeker een must read want deze editie is niet minder dan een edri-gram-300eBook geworden. Onder de titel Digital rights news from 2025 kreeg een keur aan activisten uit de wereld van digitale rechten vrije baan. Ze mochten zich voorstellen waarover ze in het jaar 2025 zouden schrijven.
Met bijdragen van Dunja Mijatović, Hans de Zwart, Simon Davies, Jillian C. York, Cory Doctorow, Katarzyna Szymielewicz, Joe McNamee, Jesper Lund, Kirsten Fiedler, Erich Moechel, Raegan MacDonald, Estelle Massé, Douwe Korff, Bogdan Manolea, Monica Horten en Annie Machon.

Download hier de pdf-versie van “Digital rights news from 2025″

Must read #2: Digital Tailspin

Wie op zoek is naar food for thought mag zeker Digital Tailspin van Michael Seemann niet aan zich voorbij laten gaan. Seemann blogt al verschillende jaren op ctrl+verlust over het verlies van en de drang naar controle in de digitale wereld. seemann-digital-tailspin“Data we never knew existed is finding paths that were not intended and reveals information that we would never have thought of on our own. Traditional institutions and concepts of freedom are threatened by this digital tailspin. But that doesn’t mean we are lost. A new game emerges, where a different set of rules applies.” Over dat nieuwe spel schreef Seemann een uitdagend boek, waarvan een ingekorte engelse versie integraal te lezen (of gratis te bestellen) is bij het Institute of Network Cultures.

Download hier de pdf-versie van “Digital Tailspin”

Enjoy!