Komt er een verbod op anonieme prepaid simkaarten?

Volgens Le Soir voerden minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gesprekken met de telecomoperatoren en telecomregulator BIPT om anonieme prepaidsimkaarten te verbieden. Minister Geens zou volledig achter het verzoek, dat uitgaat van de politie, staan. Minister De Croo meent dat een opheffing van de anonimiteit disproportioneel en technologisch achterhaald zijn. “Niet alle burgers mogen als potentiële verdachten worden beschouwd,” dixit De Croo. Ook de Privacycommissie noemde het mogelijk verbod een inmenging in het privéleven van burgers. Helemaal terecht, want het is meer en meer een trend om alles wat anoniem is, gelijk te stellen met verdacht gedrag.

In een aantal landen is er al een dergelijk verbod op anonieme prepaid kaarten. In Duitsland bijvoorbeeld. Daar sprak de Piratenpartij onomwonden van een onzinnige wet omdat identiteitsgegevens vervalst kunnen worden, of burgers eenvoudig prepaid kaarten kunnen invoeren vanuit het buitenland. De partij had het ook over een inbreuk op de rechten van de mens. (art. 8 EVRM “recht op persoonlijke levenssfeer”).

ICT-jurist Matthias Dobbelaere noemt een verbod op anonieme prepaid kaarten het zoveelste doekje voor het bloeden. “Het mist een basis, een specifieke finaliteit. Het mist inzicht in het criminele landschap. Het mist specificiteit. Kortom, het is opnieuw een maatregel met dermate grote impact dat ook u en ik, wanneer we voor één of andere reden – en die hoeft heus niet onwettelijk te zijn – een apart nummer nodig hebben dat niet per se getraceerd of gelinkt met onze identiteit hoeft te worden, onmiddellijk in een vermoeden van criminaliteit terechtkomen.”

Opvallend aan de reactie van minister De Croo was dat hij expliciet verwees naar het Grondwettelijk Hof, dat vorige week de dataretentiewet helemaal vernietigde. Hij zei de redenering van het Hof te volgen dat we niet zomaar alle burgers als potentiële verdachten kunnen beschouwen. Die redenering gaat voor De Croo ook op voor de discussie over prepaid kaarten.