Netneutraliteit wereldwijd

thisisnetneutrality

Vorig jaar lanceerde de Global Net Neutrality Coalition een website waarmee ze het belang van netneutraliteit nog eens extra in de verf wilden zetten. Je vindt er tips en tools voor activisten, academici, beleidsmakers en technologen die mee een vrij en open internet willen verdedigen. Die website werd nu volledig opgefrist met onder meer een interactieve wereldkaart waarop je per land de stand van zaken inzake netneutraliteit kan aflezen. Interessant om zien in welke landen er reeds serieuze inspanningen geleverd werden om een open internet veilig te stellen. Meest spraakmakend voorbeeld is uiteraard de Verenigde Staten, waar begin dit jaar de Open Internet Rule werd goedgekeurd. Maar ook landen als Brazilië, Chili, Israël, Slovenië en uiteraard Nederland behoren tot de koplopers wat betreft netneutraliteit.

Europa is een verhaal apart. Daar staat de EU dicht bij een akkoord dat netneutraliteit in de 28 lidstaten zou moeten garanderen. Maar reden voor een feestje is dat zeker nog niet. Daarvoor zijn er nog teveel onduidelijkheden en dubbelzinnigheden. Lees er de recente analyse van Bits of Freedom en EDRi maar op na.

Het meest interessante luik aan de website is het “Model Network Neutrality Framework”. Dat schetst helder en duidelijk het kader voor een (betere) regelgeving rond netneutraliteit. Ideaal voor zowel activisten als politici die een open en vrij internet een paar stappen dichterbij willen brengen. En om het geheugen van beleidsmakers nog even op te frissen: netneutraliteit betekent dat het internet een open platform blijft, waarop netwerk aanbieders alle inhoud, toepassingen, en diensten gelijk behandelen, zonder discriminatie. Enkel op die manier kan creativiteit, innovatie en toegang tot kennis en tot andere sociale, economische, culturele en politieke kansen over de hele wereld gegarandeerd worden.

De Global Net Neutrality Coalition bestaat momenteel uit 70 organisaties afkomstig uit alle continenten.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.