Bibliotheek /// Marc Elsberg: Zero (2014)

elsberg-zeroTijdens haar onderzoek naar de dood van een tiener komt journaliste Cynthia Bonasant terecht op Freemee, een online platform met miljoenen gebruikers. Freemee analyseert de data van gebruikers en geeft ze adviezen voor een beter en succesvoller leven. Er is maar één iemand die wijst op de gevaren van Freemee: ZERO, de meestgezochte online activist ter wereld. Wanneer Cynthia ontdekt dat ZERO gelijk heeft en dat Freemee de verzamelde data gebruikt om vrijwel onbeperkte macht te verkrijgen, wordt ze het doelwit van deze machtige en meedogenloze organisatie. En in een wereld waarin camera’s, databrillen en smartphones exact vastleggen waar je bent, is ontsnappen onmogelijk …

In zijn thriller Zero schetst de Oostenrijkse schrijver en journamist Marc Elsberg een realistisch scenario over wat je allemaal kunt doen met sensoren die op het internet aangesloten zijn. Het is weinig geruststellend als je ziet hoe mensen beïnvloed kunnen worden door de gepersonaliseerde informatie die hen aangereikt wordt. Verplichte lectuur voor wie van gadgets à la Apple Watch, internet camera’s en co houdt.

Marc Elsberg: Zero. Zij weten wat jij doet (Meulenhoff Boekerij 2014)