Bibliotheek /// Dick Wittenberg: Prikkeldraad (2015)

wittenberg-prikkeldraadDick Wittenberg leidt de lezer door anderhalve eeuw wereldgeschiedenis aan de hand van een origineel en verbijsterend perspectief: prikkeldraad. Hoe is het mogelijk dat zo’n onooglijk product al zo lang grote invloed heeft op de wereld?
Wittenberg duikt in de menselijke verhalen achter het kille ijzer. Zijn vertelling begint in het Wilde Westen en leidt via loopgraven, ‘Dodendraad’ en IJzeren Gordijn naar het niemandsland tussen India en Bangladesh. Hij reist naar de zwaarbewaakte hekwerkwijken van Johannesburg en richt z’n blik op onze eigen omgeving, want ook hier zie je overal prikkeldraad. Vlijmscherp toont hij hoe prikkeldraad ons verdeelt: in hen die binnen mogen en hen die buiten moeten blijven.

  • Nooit eerder was zo’n groot deel van de wereld omheind door prikkeldraad – Dick Wittenberg in De Correspondent
  • De invloed van prikkeldraad op de wereldgeschiedenis – radio interview voor Nooit Meer Slapen (NPO Radio1)
  • ‘Prikkeldraad is een graadmeter van een verdeelde wereld’ – interview voor NOS
  • recensie in dichtbij

Dick Wittenberg: Prikkeldraad. Een geschiedenis van goed en kwaad (Atlas Contact, 2015)