Bpost veegt zijn voeten aan privacy van wie verhuist

privacy-erased

Wie gaat verhuizen en automatisch zijn post wil laten doorsturen door bpost, moet op de aanvraag niet enkel zijn nieuw adres doorgeven. Integendeel: je moet je door meer dan tien pagina’s worstelen met vragen over verzekeringen, je IKEA-family-kaart of zelfs je steun aan Artsen zonder Grenzen. De Privacycommissie is een onderzoek gestart omdat ze vermoedt dat bpost met de gegevens aan ‘directe marketing’ doet zonder de klanten daarvan te verwittigen.

Verhuizen? Bpost wil echt àlles van je weten

Behalve logische gegevens als oud en nieuw adres, vraagt Bpost ook om het nieuw adres te mogen doorgeven aan winkels als Delhaize, Colruyt of Ikea, verzekeraars als P&V of Ethias, diepvriesketen Bofrost of zelfs de water- en teledistributiediensten. Zeker dat laatste is overbodig omdat je nog steeds alle officiële instanties zoals een elektriciteitsleverancier zelf op de hoogte zal moeten brengen van je verhuizing. Maar ook in de andere gevallen gaat het allemaal om leveranciers die maar al te graag je gegevens in hun adressenbestand willen, zodat ze je kunnen informeren over hun nieuwe promoties.

Stefan Verschuere van de Privacycommissie merkt dan ook terecht op dat de service die bpost aanbiedt voor de klant heel aantrekkelijk lijkt, maar eigenlijk alleen bedoeld is om de database met gegevens aan te vullen.

Minder is meer

Het zou alvast veel simpeler kunnen door het formulier op te delen in twee. Met een eerste gedeelte waarin je Bpost enkel vraagt om je post naar het nieuwe adres door te sturen en een tweede – duidelijk afgescheiden gedeelte – waarin Bpost expliciet vraagt naar jouw toestemming om je gegevens te gebruiken voor direct marketing. Of nóg simpeler, dat Bpost zich ver weg houdt van elke vorm van gegevensverwerking die niets met postdiensten te maken heeft. Want waarom zou Bpost moeten weten of iemand al dan niet klant is van Delhaize of verzekerd is bij Ethias? Ons lijkt het vooral een typevoorbeeld van een databank die per direct zou moeten afgeschaft worden. Zoals voor wel meer databanken geldt, geldt ook voor Bpost het adagium “minder is meer”. Minder gegevensopslag is meer privacy.