Nederlandse Privacy Awards uitgereikt aan zoekmachine Ixquick

link-iconIn Nederland heeft Privacy First de IIR Nationale Privacy Awards 2015 uitgereikt aan twee bedrijven en instellingen die zich inzetten voor privacy binnen hun organisatie en/of privacy vriendelijke oplossingen. Uit een groot aantal inzendingen werden zoekmachine Ixquick in de categorie consumenten oplossingen en Privacy Perfect in de categorie bedrijfsoplossingen als winnaars gekozen. Whitebox Systems kreeg als start-up de aanmoedigingsprijs.

Privacy Perfect biedt een dashboard voor het uitvoeren van privacy-impact scans en het verbeteren van privacymaatregelen in organisaties. Ixquick is een zoekmachine die fungeert als ’third party’ voor zoekopdrachten naar Google en andere zoekmachines waardoor de identiteit achter de zoekopdracht niet bekend wordt bij deze zoekmachines. De Whitebox is een oplossing voor het veilig uitwisselen van patiëntgegevens. De huisarts heeft, samen met de patiënt, de volledige regie over alles wat vertrouwelijk is. Zo kunnen patiënten hun gevoeligste zaken met hun zorgverlener delen in het vertrouwen dat hun privacy gewaarborgd is.

Juryvoorzitter Bas Filippini van Privacy First stelt dat de winnaars belangrijke voorlopers zijn in een nieuwe industrie waarin Nederland hopelijk internationaal een gidsland op het gebied van privacy kan worden. Hij sloot af met de oneliner: “Waar milieuvervuiling een negatief bijproduct van de industriële revolutie is, is privacyschending dat van de informatierevolutie.”