Proces tegen Facebook van start

link-iconGisteren is het proces dat de Privacycommissie heeft aangespannen tegen Facebook van start gegaan. Volgens de commissie schendt Facebook op grote schaal de privacy van niet-gebruikers door hun surfgedrag te volgen via zogenaamde cookies, die op hun browsers geplaatst worden. Facebook voert aan dat die cookies essentieel zijn voor haar beveiliging en dat de Belgische Privacycommissie en rechtbanken niet bevoegd zijn. De Brusselse kortgedingrechter spreekt zich volgende maand uit over de vordering.

De argumenten van de Privacycommissie zijn duidelijk.

“Facebook is het grootste online-netwerk ter wereld en verdient geld met gepersonaliseerde advertenties, die aangeboden worden op basis van de webpagina’s die de gebruikers bezoeken. Facebook houdt echter ook -in het geheim- het surfgedrag van niet-gebruikers in de gaten. Iedereen die ooit op de Facebook-site is terechtgekomen of een zogenaamde social plug-in heeft aangeklikt, heeft op zijn browser een cookie ontvangen die zijn browser identificeert. Sinds kort waarschuwt Facebook gebruikers met een zogenaamde banner, maar de uitleg over het cookie-beleid die de gebruiker te zien krijgt is uitermate vaag. En wie meer uitleg wil, krijgt meteen zo’n cookie geplaatst.”

“IP-adressen van computers en browser-identificatiecodes zijn persoonsgegevens. Het is ongehoord dat een private partij de privégegevens van miljoenen personen bijhoudt. Bovendien worden die gegevens niet uit veiligheidsoverwegingen bijgehouden, maar uit commerciële. Facebook had en heeft van de niet-gebruikers niet de toestemming om hun surfgedrag bij te houden en pleegt dus een inbreuk op een grondrecht. We eisen dat die inbreuk wordt stopgezet, dat Facebook stopt met het verzamelen van gegevens van niet-gebruikers en de consument minstens op een gedetailleerde wijze informeert. Anders eisen we een dwangsom van 250.000 euro per dag. Aangezien Facebook een vestiging in België heeft, is de Belgische Privacycommissie en de Belgische rechter bevoegd.”

Knaagt Facebook te veel aan uw privacy? Beslissing over een maand

link-iconAanleiding voor de klacht van de Privacycommissie was een rapport waarin onderzoekers van de KU Leuven aantoonden dat een aantal praktijken die Facebook hanteert, flagrant in strijd is met de Europese privacyregels. Het volledige rapport kan je hier downloaden.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.