5,6 miljoen vingerafdrukken bij Amerikaanse overheid gestolen

vingerafdrukken

Dit verhaal toont nog maar eens het gevaar van het op grote schaal afnemen en bijhouden van biometrische data zoals vingerafdrukken. Straks komt ook nog eens ons DNA in een paar databanken en dan kunnen we onze meest persoonlijke data helemaal vogelvrij verklaren.

Bij de hack van de Amerikaanse overheidsinstantie OPM zijn de vingerafdrukken van 5,6 miljoen mensen gestolen. De overheidsinstantie, die verantwoordelijk is voor het screenen van ambtenaren, werd twee keer gehackt. Bij de eerste inbraak bleken de gegevens van 4,2 miljoen ambtenaren te zijn buitgemaakt. In juli werd duidelijk dat bij de tweede inbraak de gegevens van 21,5 miljoen Amerikanen zijn gestolen. Het ging om zeer gevoelige gegevens die ambtenaren op de screeningsformulieren moesten invullen, zoals psychische problemen, drugs- en alcoholgebruik, aanhoudingen door politie, faillissementen en gebruikersnamen, wachtwoorden en in bepaalde gevallen ook vingerafdrukken.

Helemaal onbegrijpelijk is de reactie van zogenaamde experts dat “de kans op misbruik van de gestolen vingerafdrukgegevens beperkt is.” Maar als dat in de toekomst zou veranderen, dan “zal de Amerikaanse overheid de getroffen personen hier apart voor waarschuwen.” En dan? Veranderen we dan gewoon onze vingerafdrukken? Oei, neen, sorry maar dat kan niet.

De hack toont vooral dat geen enkele databank te vertrouwen is. Zeker niet wanneer het om zeer gevoelige persoonsgegevens gaat die onmogelijk te veranderen zijn. Het is een kwalijke ontwikkeling dat steeds meer mensen verplicht worden om biometrische data af te staan. Of het nu om een overheid of om een privé-bedrijf gaat, als werknemer heb je meestal niet te kiezen of je al dan niet je vingerafdrukken wil afstaan. Terwijl er net voor dit soort data een recht zou moeten bestaan om te weigeren dat jouw biometrische data in een databank verdwijnen.

Lees meer bij security.nl: 5,6 miljoen vingerafdrukken bij Amerikaanse overheid gestolen