Test-aankoop wil dat gezondheidsapps aan banden gelegd worden

quantified-selfTest-Aankoop eist een betere bescherming van ‘quantified self’ gegevens, data die via gezondheidsapps worden verkregen en de eigenschappen en het profiel van de gebruiker evalueren. We kennen ze ondertussen allemaal, de stappentellers, bloeddrukmeters, toestellen die de slaap of de hartslag meten, enzoverder. Maar al die apps genereren ook een heleboel gevoelige gegevens. Test-Aankoop stelt daarom de vraag wat daarmee gebeurt. Waar worden ze bewaard en wie heeft daar allemaal toegang toe? Als gebruiker heb je er nauwelijks zicht op.

De verbruikersorganisatie wijst er op dat bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen heel erg geïnteresseerd zijn in dit soort data. Ze zien hierin een mogelijkheid om hun klanten te screenen om hen een gepersonaliseerd aanbod te kunnen doen. Zo heeft AXA in Frankrijk aan 1000 klanten een toestel cadeau gedaan om in realtime hun fysieke activiteit te meten. Dat is uiteraard niet zonder verborgen agenda.

De consument moet baas blijven over zijn eigen gegevens

Daarom dringt de verbruikersorganisatie er bij de Privacycommissie op aan om deze problematiek snel aan te pakken. Maar ook op Europees niveau moeten er duidelijke en sluitende regels komen. Daar wordt momenteel onderhandeld over een nieuwe regelgeving inzake gegevensbescherming. Test-Aankoop vraagt van de Europese instanties heldere regels zodat consumenten klaar en duidelijk weten hoe hun persoonlijke gegevens verzameld en gebruikt worden en hoe ze zich daartegen kunnen verzetten. Voor het gebruik van bepaalde gegevens, zoals over de  gezondheid, moeten strenge restricties komen. De teksten die nu op tafel liggen, bieden alleszins onvoldoende garanties voor een sluitende bescherming van persoonlijke gegevens.