Nog maar zes dagen om netneutraliteit te redden

netneutraliteit_128pxOnderstaand stuk is overgenomen van Bits of Freedom. We hebben er enkel een paar te expliciete verwijzingen naar de Nederlandse situatie uit verwijderd. Niet dat we daar problemen mee zouden hebben. Integendeel, de manier waarop in Nederland netneutraliteit bij wet geregeld is, zou een schoolvoorbeeld voor de rest van Europa moeten zijn.
Maar we willen vooral benadrukken hoe belangrijk netneutraliteit ook in België en voor elke Belgische burger is (en hoe jammer het is dat de discussie hier te lande nog zo weinig gevoerd wordt).
Daarom deze oproep om netneutraliteit mee een duwtje in de goede richting te geven. Overtuig mee het Europees Parlement, te beginnen met de Belgische Europarlementsleden. Doen!

EUROPESE NETNEUTRALITEIT IS ZOOOOO DICHTBIJ …

Nog maar zes dagen en dan wordt er in het Europees parlement gestemd over nieuwe regels voor netneutraliteit. Als het voorstel aangenomen wordt, zou het betekenen dat die regels in heel Europa en dus ook in België gelden. Het huidige Europese voorstel is niet goed, maar kan met een paar wijzigingen redelijk goed worden. Die wijzigingen komen er niet zomaar, daar is jouw hulp bij nodig.

Netneutraliteit komt, heel kort uitgelegd, neer op het principe dat jij zelf bepaalt wat je op internet doet, en niet jouw provider. In Europa willen ze dat nu ook, maar het huidige voorstel is een slap aftreksel van het principe. De stemming van volgende week is de laatste kans om met vier wijzigingen netneutraliteit behoorlijk stevig in Europese regels te verankeren.

Maar, die vier wijzigingen komen er niet zomaar. Daar is jouw hulp bij nodig. Elk beetje kan het verschil maken. Veel moeite kost je dat niet. Als je een parlementslid een mailtje stuurt of belt (of beide!) ben je al bergen aan het verzetten. En om je helemaal op weg te helpen, is er savetheinternet.eu/finalcountdown. Op de site vind je de e-mailadressen van relevante parlementsleden en voorbeeldteksten die je kunt gebruiken om jouw standpunt over netneutraliteit over te brengen – maar het sterkst is als je je eigen tekst maakt.

Over welke wijzigingen we het precies hebben? Het Europees Parlement moet het voorstel zo veranderen dat gegarandeerd is dat al het internetverkeer écht gelijk wordt behandelt. Het mag daarbij niet uitmaken of dat verkeer versleuteld is of niet. Een tweede wijziging zorgt ervoor dat providers geen misbruik kunnen maken van de uitzondering die “het voorkomen van opstoppingen” mogelijk maakt. In het Europese wetsvoorstel is ook ruimte voor ‘specialized services’, diensten die wél via een internetverbinding worden geleverd en een speciale behandeling echt nodig zeggen te hebben. Dat is op zich al een loophole, maar de derde wijziging beperkt potentieel misbruik ervan. Tenslotte moet elke lidstaat vrij zijn om met extra regels andere loopholes te dichten.

Kortom, help ons, maar help bovenal je zelf. Netneutraliteit betekent dat je zelf bepaalt wat je op internet doet. Het zou mooi zijn als we het Europees Parlement kunnen overtuigen dat die regels voor heel Europa moeten gelden. Ga naar savetheinternet.eu/finalcountdown en mail tenminste één parlementslid. Idealiter bel je een dagje later er nog even achteraan. Doen!