Videotheek /// David Bernet: Democracy – Im Rausch der Daten

Regisseur David Bernet biedt in Democracy (Duitsland/Frankrijk, 2015) een opmerkelijke blik achter de schermen van het tot stand komen van de nieuwe Europese privacyregelgeving en bij uitbreiding van de manier waarop de Europese besluitvorming werkt.

Er is weinig zo log en ondoorzichtig als de Europese politiek. Dat ondervindt ook de Duitse europarlementariër Jan Philipp Albrecht (Groenen/VEA), die als rapporteur het proces begeleidt voor het tot stand komen van de eerste Europese wet op databescherming. In democratisch overleg biedt een unieke inkijk in hoe democratie werkt. Daarnaast is het het verhaal van één bevlogen parlementariër die uiteindelijk het verschil weet te maken.

Gedurende een periode van ruim twee jaar volgt Bernet een aantal hoofdpersonen in de totstandkoming van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), een heet hangijzer in de Europese besluitvorming. De film begint in 2012 met de start van de onderhandelingen. De jonge Duitse politicus Jan Philipp Albrecht is belast met de taak om het gehele proces te sturen en begeleiden. Hij spreekt met lobbyisten en burgerrechtenactivisten, neemt deel aan schaduwbijeenkomsten en debatten, is actief in denktanks, spreekt in de wandelgangen met collega’s en brengt verslag uit bij o.a. EU-commissaris Viviane Reding. Vaak met een bewonderenswaardig geduld, soms zichtbaar gefrustreerd, pareert hij de argumenten van tegenstanders over deze nieuwe regelgeving, die vooral bij grote bedrijven die massa’s persoonsgegevens verwerken op hevige weerstand stuit.

Tijdens de twee jaar van onderhandelen loopt de druk van de zakelijke stakeholders en de politieke oppositiepartijen zo hoog op dat de positie van Albrecht begint te wankelen. Totdat Edward Snowden de wereld wakker schudt en het spel totaal verandert.

Democracy is zowel een film over moderne wetgeving in een zeer complexe wereld, als een film over de toekomst van de digitale samenleving die ons allemaal beïnvloedt.

Democracy: Im Rausch der Daten
Documentaire, 100 min., 2015
Regisseur: David Bernet
Website