Philips schakelt uw licht uit

Philips HueWat een fantastische uitvinding is dat internet of things toch. Criminelen kunnen je mails lezen door jouw koelkast te hacken. Het speelgoed van je kinderen en jouw slimme tv registreren je gesprekken en sturen ze door naar de fabrikanten, waar een beetje handige inbreker ze meteen van de servers kan halen. Jouw thermostaat regelt niet alleen de temperatuur, maar kan van jouw huis ook een sauna maken als het daar zin in heeft. En nu is er ook nog de Philips Hue, uw “persoonlijke draadloze verlichting” die u verbiedt om de lampen te doen branden. We zeiden het al, dat internet der dingen wordt steeds meer een onuitputtelijke bron van vermaak.

Wie het lachen wel verging, waren de trotse bezitters van zo’n Philips Hue verlichtingssysteem. Daarmee kan je, volgens de reclame, tot 50 lampen aansluiten en draadloos bedienen met een smart device. Brein van dit systeem is de hue-bridge, de ‘brug’ tussen de lampen en de app op uw smartphone. Groot was de verrassing echter bij de laatste firmware update, toen bleek dat het systeem het gebruik van verschillende types lampen niet langer zou ondersteunen. Enkel gloeilampen van Philips zelf of van merken die een zogenaamd “Friends of Hue” stempel dragen, zouden nog gebruikt kunnen worden. Pech voor wie net 50 lampen van pakweg Osram had ingedraaid.

De grootste ergernis onder gebruikers was dat dit alles gebeurde zonder voorafgaande waarschuwing of aankondiging. U hebt betaald, dus u moet alles maar slikken. Maar nog ergerlijker, vinden wij zelf, is dat dit soort ontwikkelingen er voor zorgen dat technologie nog meer een gesloten systeem wordt. Als gebruiker wordt je nog wat meer afhankelijk gemaakt (of zeg maar, overgeleverd aan de willekeur) van een  bedrijf dat denkt zich alles te kunnen permitteren op haar jacht naar wat extra winst. Er was ooit een tijd dat we dachten dat computers en technologie ons zouden helpen ontsnappen aan gecentraliseerde systemen en de controle bij de gebruiker zouden leggen. Met het internet of things à la Philips en co lijkt die droom vandaag weer een paar stappen verder verwijderd. Op die manier gaan we donkere tijden tegemoet.

[update 19/12/2015] Door de grote media-aandacht en de druk van consumenten zag Philips zich na een paar dagen verplicht de maatregel terug in te trekken. Philips backs down over firmware that adds DRM to light.

[update 29/12/2015] Bruce Schneier over dit soort protectionisme door Philips en andere bedrijven: DMCA and the Internet of Things.

1 REACTIE

  1. Geen paniek! Philips is maar de eerste. Ooit zal het veel betere systeem komen dat de schakelaar in de muur bedient, en die aan of uit schakelt, ongeacht wat er aan hangt.  Elektronica past perfect in zo’n doosje.
     
    Ha; ze schetsen al het grote probleem, beperking. Uw smartphone gaat nooit echt uit, uw computer ook niet. Die knopjes kunnen dat niet. En de ‘schakeling’ is beperkt in verbruikscapaciteit.

    Licht schakelen is speelgoed, uw apparaten die verbruiken schakelen kan ev. nuttig zijn. Maar hoe minder je beweegt, hoe meer je betalend moet gaan bewegen, want je lichaam is nu eenmaal wat het is.

    En hoeveel apps moet een mens op dat lichtgevende prulletje dan hebben? Dat wordt dus weer, zoals vanouds een woud.

Reacties zijn gesloten.