Staatsveiligheid kan vrij onze bankgegevens opvragen

IN HET NIEUWS – De Staatsveiligheid krijgt bij alle banken en financiële instellingen in ons land toegang tot de lijst met alle rekeningen van Belgen, buitenlanders, bedrijven en andere rechtspersonen. Volgens De Tijd is dit het resultaat van een protocol dat de Staatsveiligheid op 16 november met de Nationale Bank heeft afgesloten. Ook de buitenlandse rekeningen die Belgen in hun belastingaangifte vermelden, kunnen worden opgevraagd.

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, neemt het protocol onder vuur in een juridisch advies aan de Staatsveiligheid. De toezichthouder heeft een kritisch juridisch verslag opgestuurd naar de Staatsveiligheid.

De vraag is of de Staatsveiligheid via het protocol de controle op de inlichtingendienst omzeilt, aldus De Tijd. In de wet op de bijzondere inlichtingenmethoden moet men immers eerst toestemming vragen aan een toezichtscommissie met drie magistraten als men wil weten welke bankrekeningen iemand heeft. Maar volgens de Staatsveiligheid is dat niet nodig als ze de gegevens opvraagt bij de Nationale Bank, die sinds kort over een centraal register (CAP) beschikt.