Tor Project heeft nieuwe directeur

TorNa een maandenlange zoektocht maakte Tor vorige week bekend dat Shari Steele de nieuwe directeur van het Tor Project wordt. Steele werkte de afgelopen 15 jaar voor de Electronic Frontier Foundation (EFF), waarvan de laatste acht jaar als executive director. In die periode slaagde ze er in de organisatie te laten uitgroeien tot een van de grootste en sterkste pleitbezorgers van digitale rechten en vrijheden wereldwijd. Terwijl de EFF in het begin vooral bestond uit een handvol advocaten, introduceerde Steele onder meer een uitgebreide technische staf. Die was onder meer verantwoordelijk voor HTTPS Everywhere, overigens ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Tor Project.

In haar nieuwe job wordt Steele de stem en het gezicht van het Tor Project, vooral bekend van de Tor browser. Ze moet er zorgen voor een grotere bekendheid, een steviger financiële basis en vooral voor een breder gebruik van de software en de tools. Voor dat laatste wil ze in de eerste plaats de beeldvorming keren. Nu wordt Tor nog te makkelijk afgeschilderd als een hulpmiddel voor criminelen, terroristen en pedofielen. Nochtans is Tor cruciaal voor iedereen die nood heeft aan beveiligde communicatie (van journalisten tot activisten) en voor iedereen die gehecht is aan onbespied communiceren. Dat laatste is tot nader order nog steeds een basisrecht voor elke burger.

Zelf zegt Steele hierover dat het haar bedoeling is dat Tor steeds meer gebruikt wordt door gewone internetgebruikers. Sedert de onthullingen van Edward Snowden is het gebruik van Tor wel sterk toegenomen, maar mainstream kan je het zeker nog niet noemen. Nochtans kan Tor wel een stevige bouwsteen zijn voor een veiliger en beter beveiligd internet, maar daarvoor is het wel essentieel dat de tools door zoveel mogelijk mensen gebruikt worden.

Met de tiende verjaardag in het verschiet (Tor bestaat sedert 2006), lijkt het Tor Project een duidelijker weg te willen inslaan. De huidige medewerkers willen zich terug uitsluitend toeleggen op de technische kant van de zaak, het verder ontwikkelen en beveiligen van de tools. Wat zeker geen overbodige luxe is. Maar met Shari Steele hebben ze ook gekozen voor een ervaren pleitbezorgster die Tor een sterker publiek gezicht kan geven en die de organisatie door de woelige wateren van beschuldigingen kan leiden. Als ze daarin slaagt, dan zijn we weer een stap dichter bij een veiliger internet.

Wij kunnen ondertussen Tor alleen maar aanbevelen, voor iedereen die gehecht is aan zijn of haar online anonimiteit. Het gebruik van de browser bijvoorbeeld is eenvoudig. Downloaden kan je vanaf deze pagina.