Error 451: foutcode voor overheidscensuur

We lopen allemaal wel eens tegen een 404 “Page Not Found” aan. Het is de meest bekende in de lijst van statuscodes waarmee servers en browsers met elkaar communiceren. Sedert kort heeft de Internet Engineering Steering Group (IESG), die de standaarden achter het internet beheert, een nieuwe foutcode aan het rijtje toegevoegd. Code van dienst is Error 451 Unavailable For Legal Reasons. Daarmee zou het in de toekomst moeten duidelijk worden of een pagina niet toegankelijk is om technische redenen, dan wel of er overheidscensuur in het spel is.

451In onze contreien zijn het dikwijls filesharing websites die op gerechtelijk bevel geblokkeerd worden door de internetproviders. Bekendste voorbeeld is wellicht de Pirate Bay. Elders gebeuren de blokkades om politieke redenen, zoals China op grote schaal doet met haar Golden Shield Project – beter gekend als de Great Firewall of China. En met de war on terror die vandaag woedt, valt het te voorspellen dat in de nabije toekomst ook bij ons politieke redenen zullen volgen, in het geval van bijvoorbeeld websites die radicalisering prediken.

Om duidelijkheid te scheppen in de reden waarom een website of pagina niet bereikbaar is, werd een tijdje geleden het 451 Unavailable Project opgestart. Die pleitte voor het invoeren van de 451 statuscode, waarbij bezoekers van een geblokkeerde pagina meer en duidelijker uitleg zouden krijgen over de reden van de blokkade.

“A really good Error 451 message would tell their customers how to challenge a block, how long the block’s expected to last, where the relevant legal documents are and which legal authority imposed the blocking order.”

De 451 Unavailable group hoopt nog een stap verder te kunnen gaan en de statuscode 451 aan te grijpen om de discussie rond de zin en onzin van blokkades te voeren en liefst ook het gebruik van blokkades zoveel mogelijk in te perken. Op die manier zou de 451 kunnen bijdragen aan meer openheid en transparantie, zaken waar zeker nood aan is. Of daar gelukkig van moeten worden? Niet echt. Het invoeren van een aparte statuscode voor internetcensuur kan je moeilijk een heuglijke gebeurtenis noemen. Censuur is immers nooit een oplossing.