Staatsveiligheid wil vrije toegang tot alle communicatie

Het was een bijna terloopse opmerking in een interview in De Standaard met Jaak Raes, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid. “Er komt een moment dat aanbieders van apps moeten garanderen dat in de landen waar ze op de markt komen, politie en inlichtingendiensten toegang krijgen tot de communicatie. Want door wat ze nu doen, brengen ze zelf de veiligheid en de democratische rechten van anderen in gevaar.” Net daarvoor had Raes positief geantwoord op de vraag of we met zijn allen meer privacy zullen moeten afstaan. “Enkel daardoor kunnen de inlichtingendiensten meer greep krijgen op de nieuwe uitdagingen.”

encryptieDit soort uitspraken hoeft natuurlijk niet te verbazen, ze komen nu eenmaal uit de mond van de grote baas van de Staatsveiligheid. Het is altijd al de natte droom van inlichtingen- en veiligheidsdiensten geweest om te kunnen meelezen en meeluisteren met al onze communicatie, waar en wanneer ze dat willen. Maar dat maakt het allemaal niet minder verontrustend, zeker als je beseft dat dit soort uitspraken momenteel het klimaat mee heeft. We horen ze bij de Staatsveiligheid en co al denken dat het nu of nooit is om het gaspedaal wat harder in te drukken en dan is die hindernis ook weer genomen. Bij de huidige regering zullen ze alleszins een gewillig oor vinden voor hun verlanglijstje. Daar huldigen ze steeds meer het adagium dat je in tijden van terreur onze basisrechten best als eerste met het huisvuil kan meegeven.

We hebben het al verschillende keren gezegd en we zullen het blijven herhalen. Achterdeurtjes in encryptie inbouwen voor politie en inlichtingendiensten zou gewoon een oerdomme maatregel zijn. Geloof ons vrij, iedereen vaart wel bij een sterke versleuteling. Tenzij u natuurlijk verkiest dat uw bankgegevens, uw aankopen via internet, uw gezondheidsdata of andere persoonlijke gegevens morgen gekaapt worden – niet door de politie maar door een of andere criminele bende. Persoonsgegevens die niet of onvolledig versleuteld zijn, zijn een goudmijn voor cybercriminelen. Encryptie is daarom een bittere noodzaak voor bedrijven en overheden die persoonlijke data beheren en bezitten. Ook al zullen Jaak Raes en co het niet graag horen, encryptie zonder achterdeurtjes is here to stay. Gelukkig maar.

little-bobby-cartoon-encryptie