Uiteraard mag je weigeren om je identiteitskaart te geven in een winkel

Het is goed dat Binnenlandse Zaken nog eens de puntjes op de i zet.

identiteitskaartKlanten worden in veel winkels gevraagd hun elektronische identiteitskaart af te geven om snel de adresgegevens te kunnen verzamelen. Op die manier wordt er ook een digitale kopie van het aankoopbewijs aan gekoppeld. Toch heb je het recht om je identiteitskaart niet af te geven aan een winkelbediende achter de kassa. “De garantie zal daardoor niet vervallen, want het is wettelijk verplicht om die te geven op dat product”, zegt Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken.

Dat geldt even goed voor een winkelketen als Media Markt. Daar noemt men het weliswaar “gewoon een moderne manier om snel een formulier in te vullen. Alles gebeurt met toestemming van Binnenlandse Zaken en onder toezicht van de Privacycommissie.” Dat zal allemaal wel kloppen, maar tegelijk is het voor dit soort winkels evenzeer een snelle en moderne manier om hun databanken aan te vullen en klanten met reclame te bestoken.

Daarom, voor alle duidelijkheid, een papieren aankoopbewijs is even geldig als garantiebewijs én biedt de extra waarborg dat je niet in de zoveelste databank verzeild geraakt. Dat is niet alleen even snel, het is vooral ook verstandig.