“Privacy is dood voor zij die dat kiezen”

Onze privacy is de laatste jaren al meermaals doodverklaard. En dat is niet terecht, vindt televisiemaker Jes Van Gaever. Ze postte enkele bedenkingen over privacy op haar Facebook-pagina. Mooi vooral hoe ze het overlijden van een wereldwijde beroemdheid als David Bowie koppelt aan het feit dat privacy verre van dood is. Wat de doodgravers ook mogen beweren. Radio1-programma Hautekiet schonk haar daarom één minuut zendtijd. Die kan je hier herbeluisteren en hieronder herlezen.

Privacy is dood voor zij die dat kiezen

Hoe vaak is de laatste jaren privacy al doodverklaard? Maar kijk, het kan. Sterven onder het alziend oog van de media. En enkel je testament achterlaten als kunstenaar. Een laatste toneelstuk, een laatste prachtige plaat. Alleen je werk nalaten en dat laten spreken. Je eigen dood magistraal orkestreren, hoe sterk moet je daarvoor zijn. Geen schreeuwerige koppen in de krant. Geen afscheidstournee. Geen laatste interviews. Geen foto’s van zijn aftakeling. Nee, niet van Bowie. Als hij buitenkwam, dan was het in stijl. Tot zijn laatste publieke optreden toe. Bowie was een trendsetter. Een originele denker, die zijn pad zelf koos. En hoe uniek is zijn stille dood in deze drukke wereld? Laat nu niemand meer zeggen dat privacy dood is. Privacy is dood voor zij die dat kiezen. Bowie: pour vivre heureux, il faut vivre cachés. Hij stierf alleen. Privé. In het bijzijn van zijn familie. Dat dat nog kan, mijnheer.

david-bowie-blackstar