CPDP 2016: Privacy Camp en gratis side events in Brussel

Over de opnieuw rijkelijk gevulde CPDP conferentie rond privacy en gegevensbescherming kan u hier alles lezen. Er is echter meer dan de conferentie zelf. In de periferie ervan vinden verschillende activiteiten plaats die evenzeer de aandacht verdienen én die bovendien gratis zijn. De volledige lijst vind je hier, maar we pikken er hieronder alvast een paar uit: een dag voor privacy-activisten, een filmvoorstelling en een boekpresentatie.

PRIVACY CAMP

Het begint de dag voor de conferentie met het Privacy Camp. Een beetje oneerbiedig omschreven als “a civil society warm-up event”, is het Privacy Camp dit jaar uitgegroeid tot veel meer dan een opwarmertje voor grote broer CPDP. Zowat alle actuele discussies rond privacy en surveillance passeren die dag de revue. Een greep uit de sessies:

  • de nieuwe surveillance wetten die op het getouw gezet werden na de aanslagen in Parijs
  • van privacy by design tot obfuscation: de inet van technologie tegen massale surveillance
  • TTIP, TiSA, CETA en co: handelsovereenkomsten en onze rechten online

Met sprekers als Max Schrems (Europe vs Facebook), Jérémie Zimmermann (La Quadrature du Net), Marc Rotenberg (EPIC), Gus Hosein (Privacy International) en verschillende anderen zijn boeiende uiteenzettingen en stevige discussies alvast gegarandeerd. Conclusie? Het Privacy Camp is een niet te missen bijeenkomst. Ook al omdat het een prima gelegenheid is om tussen de sessies bij te praten en ideeën uit te wisselen met andere privacy-activisten.

Privacy Camp, 26 januari 9u30 – 17u30.
Université Saint-Louis, Rue du Marais 119, Brussel.
Registreren voor 22 januari via Imge.Ozcan@vub.ac.be.

FILM “DEMOCRACY – IM RAUSCH DER DATEN”

“Democracy – Im Rausch der Daten” is een documentaire over het tot stand komen van de nieuwe Europese privacyregelgeving. Saai, denkt u dan meteen? Niets is minder waar. Regisseur David Bernet volgde gedurende meer dan twee jaar Jan Philipp Albrecht, europarlementair voor de Groene fractie, die als rapporteur het gehele proces moest sturen en begeleiden. Via Albrecht krijgen we een fascinerende blik achter de schermen van de Europese besluitvorming. Die is inderdaad – zoals we al vreesden – log en ondoorzichtig, met een prominente rol voor big lobby. Maar tegelijk is het een huzarenstukje van Bernet om dat alles in een verhelderende én spannende documentaire te gieten. Het gebeurt bovendien zelden dat u zoveel privacy-activisten in één film te zien zal krijgen.

Democracy – Im Rausch der Daten, 27 januari 19u
Waar? CPDP, La Cave, Hallen van Schaarbeek, Brussel
Gratis vertoning, wel registreren voor 26 januari via info@privacysalon.org

SURVEILLANCE AFTER SNOWDEN: debat en boeklancering

Een beetje ongelukkig geprogrammeerd, want op hetzelfde moment als de film hierboven. Maar ach, die film bekijkt u later nog wel, bijvoorbeeld als hij op Canvas zal uitgezonden worden. Het is immers niet elke dag dat u de vermaarde surveillance-professor David Lyon aan het woord kan horen. Lyon, directeur van het Canadese Surveillance Studies Centre, stelt in Brussel zijn nieuwste boek “Surveillance after Snowden” voor. Daarin gaat hij dieper in op de onthullingen van Edward Snowden en vooral de nasleep ervan. Wat zijn de gevolgen van de massale surveillancepraktijken voor onze kijk op privacy in een democratische samenleving? Wat betekenen ze voor de manier waarop we naar surveillance kijken? En welke plaats en rol heeft (of krijgt) de mens nog in een gedigitaliseerde wereld? Je komt het allemaal te weten tijdens de boekpresentatie, die gevolgd wordt door een panelgesprek met Gus Hosein (Privacy International), Katarzyna Szymielewicz (Panoptykon Foundation) en Malavika Jayaram (Berkman Centre for Internet & Society).

Surveillance after Snowden, 27 januari 20u
Waar? Spiegelzaal De Markten, Oude Graanmarkt 5, Brussel
Gratis event, wel registreren voor 26 januari via info@privacysalon.org

CPDP2016

Klik hier voor alle andere CPDP side events.