Terug baas over eigen data

Dat Twitter gisteren een paar uur uit de lucht was, doet hier en daar een belletje rinkelen over de toenemende controle die internetdiensten hebben over onze data. Computerwetenschapper Philip Dutré (KULeuven) in de Standaard:

“Je kunt je afvragen of het wel goed is om zo afhankelijk te zijn van cloud-diensten.” Dutré stelt zich grote vragen bij het toevertrouwen van allerlei gegevens aan cloud-diensten. “Want vroeg of laat zal het mislopen.” Hij denkt dan aan gegevens die onherroepelijk verloren gaan, tot diensten die, al dan niet tijdelijk, onbereikbaar zijn. Om nog maar te zwijgen over privacy- en secu­rityproblemen.

En wie garandeert dat je gegevens, die vandaag op de server van een gigant uit Silicon Valley zitten, morgen nog beschikbaar zullen zijn? “We gaan er te veel van uit dat die bedrijven de belofte hebben gemaakt dat we over tien, twintig of dertig jaar nog aan die data zullen kunnen”, aldus Dutré. ‘Bestaan die diensten over pakweg vijf jaar nog wel? En als zo’n bedrijf wordt verkocht, dan is het maar de vraag wat er met je gegevens gebeurt.”

Bovendien dreigt de cloud-revolutie enkele selecte bedrijven zoveel data over gebruikers te bezorgen dat ze erg veel macht verwerven. “Ik zie een parallel met de industriële revolutie”, zegt Dutré. “Toen waren de weinige productiemiddelen, zoals stoommachines, in handen van een beperkte elite. Op die manier beschikten zij over een hefboom om de economie te ­sturen, en zo de hele maatschappij.”

Het is een duidelijke waarschuwing voor het verlies aan controle over onze gegevens dat gepaard gaat met het gebruik van cloud-diensten. Alleen hebben we het wat moeilijker met de conclusie van Dutré dat zulke diensten ooit in overheidshanden kunnen komen, net omdat ze zo belangrijk zijn geworden voor het functioneren van de maatschappij.

De grote cloud-systemen zijn inderdaad niet te vertrouwen, maar overheidscontrole van de cloud lijkt ons net de stap die we niet moeten zetten. Als het gaat over privacy, veiligheid en controle over de eigen data, dan ligt de toekomst veeleer in decentrale cloud-opslag. Los van de internetgiganten en los van de overheid. Aanzetten zijn er al genoeg. Laat ons dus liever in die richting verder denken en terug baas over onze eigen gegevens worden.