Videotheek /// Aleks Krotoski: The power of privacy

The Power of Privacy is een documentaire van tech journaliste en psychologe Aleks Krotoski. Daarin gaat ze op zoek naar haar digitale zelf, stelt ze de vraag wat er gebeurt met haar online data en hoe ons besef van privacy in de loop van de geschiedenis geëvolueerd is (en in de toekomst verder zal evolueren). Ze trok de wereld rond om uit te vissen hoe veilig onze persoonlijke gegevens zijn en wat de gevaren zijn van al die sporen die we bewust of onbewust online achter laten. De combinatie van documentaire, persoonlijk verhaal en animatie zorgt voor een afwisselend geheel dat blijft boeien. Maar echt interessant wordt het vooral naar het einde toe, wanneer Krotoski op bezoek gaat in een futuristisch aandoende slimme woning waar alles wat je doet gemonitord wordt. Daar wordt nog maar eens duidelijk dat het internet of things momenteel één van de grootste bedreigingen is voor onze data en onze privacy.

De film verscheen oorspronkelijk als een 5-delige reeks kortfilms, ideaal voor wie liever mondjesmaat kijkt.

1 – Does the internet know where you live? – waarin Aleks Krotoski onder meer langs gaat bij een detective die zoveel mogelijk info over haar persoonlijk leven opzoekt. (6′)

2 – Hacking exposed, the tricks of the trade – waarin Krotoski twee hackers haar computer laat kraken. (7′)

3 – What can you do when private data goes public? – waarin Krotoski verschillende manieren bekijkt waarop je als individu de controle over je data kan (proberen) heroveren. (6′)

4 – Open data, mapping the fallout from Fukushima – waarin Krotoski kijkt hoe persoonlijke data ook voor een maatschappelijk doel kunnen worden ingezet. (7′)

5 – The house that data built, living in a smart home – waarin Krotoski tenslotte naar een smart home trekt waar je continu met het internet verbonden bent en daardoor ook doorlopend in de gaten kan worden gehouden. (6′)

The Power of Privacy werd gemaakt in opdracht van the Guardian, met de medewerking van Silent Circle.