Herverdeling van informatie is nodig

De Standaard sprak voor haar weekend-editie met Max Schrems, de man achter Europe vs Facebook. De 28-jarige Oostenrijkse privacy-activist belichaamt al vijf jaar het Europese privacyverzet tegen Facebook en andere machtige datagraaiende internetreuzen. Zijn klacht tegen Facebook lag onder meer aan basis van het baanbrekende arrest waarin het Europees Hof de Safe Harbor overeenkomst torpedeerde.

max-schremsHet interview maakt deel uit van het betalend gedeelte van de Standaard website. Maar deze quote willen we u alvast niet onthouden. Schrems antwoordt op de vraag of privacy relatief is en of het dan zou kunnen dat een volgende generatie er geen behoefte meer aan heeft?

Het is zeker relatief. Maar privacy is vooral een persoonlijke keuze. Al die wetgeving is er niet zozeer om je privacy te beschermen, maar wel je recht om te kiezen. Als je naakt op straat wilt lopen, of je meest intieme gegevens met iedereen online wilt delen, dan is dat jouw keuze. Zelf deel ik veel gegevens met mijn vrienden, maar ik wil zelf beslissen met wie ik ze deel.

Zoals je herverdeling van rijkdom nodig hebt om een evenwicht te bewaren in een kapitalistische maatschappij, zo heb je in een informatiemaatschappij een herverdeling van informatie nodig. Bijvoorbeeld door wetten op de openbaarheid van bestuur, die de overheid dwingen om gegevens te delen. Zonder zo’n herverdeling krijg je een handvol bedrijven als Google en Facebook die alles over ons weten, terwijl wij niets over hen mogen weten.

Het volledige interview lees je hier (abo only).

Een aantal maanden geleden sprak Max Schrems ook met Computerworld. Een zeer lezenswaardig interview. Al was het maar voor Scherms’ duidelijke weerlegging dat al die privacyvoorvechters anti-tech zouden zijn. Bullshit natuurlijk.

Waar ik gek van word in het privacydebat is als je aan de pro-privacy kant staat je automatisch wordt neergezet als anti-technologie. Ik denk dat dit voor de overgrote meerderheid van de mensen niet klopt. Zo’n beetje iedereen in de privacycommunity is techy. Vrijwel iedereen van hen heeft een hackersachtergrond of anders een soort technologisch verleden en wordt warm van dingen zoals de nieuwe Raspberry Pi 2. Als je de privacymensen ziet, zijn dat meestal zij die weten waar technologie toe in staat is.

Wat ik háát in het debat is dat wij tegen innovatie of nieuwe dingen zouden zijn. Dat is compleet gelul. Waar het echt om gaat is hóe wij innovatie willen hebben, waar we hiermee naartoe willen. Ik was altijd de persoon die de laatste telefoon en dingetjes had, maar ik wil gewoon – ook bij mijn smartphone – zelf de controle in handen hebben. Voor mij is databescherming altijd techneutraal geweest en ook de wet is techneutraal. Dus het gaat me niet om een bepaalde ontwikkeling die niet kan, het gaat erom waar het heen gaat. Hoe het ontworpen is. Dát is denk ik het cruciale verschil.

Voila.

Het volledige interview lees je hier bij Computerworld.