Acht tips voor de beginnende privacy-activist

Iedereen kan een privacy-activist zijn. Moeilijk is dat niet. Daar zijn we al jaren van overtuigd en dat moet ook Simon Davies gedacht hebben toen hij de acht tips hieronder verzamelde. Hij vermomde ze als goede voornemens voor 2016 en daar is het nooit te laat voor. De tips zijn (meestal) simpel en boeiend en je kan er nog plezier aan beleven ook. Waar wacht je nog op … just do it!

datapanik-mannen-2Tip 1: Weiger eens je data af te geven

Als er weer zo’n enerverende bemoeial opduikt die naar je persoonlijke gegevens vraagt, zeg dan voor een keertje neen. Wacht af wat er gebeurt. Het leukste is als je eist om te weten waarom ze die data vragen en welke wet hen daartoe het recht geeft. Jij bent een leuke en leerrijke ervaring rijker en iedereen wordt er beter van.

Tip 2: Dien een klacht in

Ook België heeft een privacycommissie. Maak er gebruik van. Denk aan iets wat je privacygewijs stoort (keuze in overvloed) en neem hier een kijkje hoe je een klacht best aanpakt. Privacycommissies en -commissarissen moet je scherp houden (uit zichzelf zijn ze dat zelden). Dat kan onder meer door scherpe en goed doordachte klachten.

Tip 3: Versleutel je berichten

We zullen niet beweren dat je encryptie in een handomdraai kan installeren (jammer), maar zo moeilijk is het nu ook weer niet. Het is in het begin ook wel leuk en spannend om “geheime” berichten heen en weer te sturen. Maar na een tijdje wordt het routine en wil je alleen nog maar zoveel mogelijk versleuteld mailen of chatten. Overtuig je zelf en iedereen die je kent van het belang van versleuteld mailen, want encryptie werkt pas echt als het veel gebruikt wordt.

Tip 4: Steun een campagne

Er lopen regelmatig campagnes tegen de zoveelste surveillance maatregel, zowel internationaal als nationaal. Hou je ogen open (bvb op deze website) en steun de campagnes op elke mogelijke manier. Al was het maar door je handtekening onder een petitie te zetten. Ze zullen misschien de wereld niet direct veranderen, maar ze tonen op zijn minst dat mensen zich zorgen maken over hun rechten en vrijheden. En tussen haakjes, gezamenlijke actie kan wel degelijk een verschil maken.

Tip 5: Stuur de boel in de war

Heeft je werkgever nog maar eens de controle opgevoerd? Komt de school van je kinderen aandraven met bewakingscamera’s of biometrische toegangspasjes? Krop je verontwaardiging niet op en doe er iets aan. Schakel je vakbond in of vraag een gesprek aan met de schooldirectie. Praat met collega’s of mede-ouders. Maak hen duidelijk dat zij of hun kinderen ook gecontroleerd worden.

Tip 6: Gebruik een privacyvriendelijke zoekmachine

Een zoekgigant als Google verdient een fortuin met jouw zoek- en surfgedrag. Tijd om afscheid te nemen van dit soort bloedzuigers en over te stappen naar zoekmachines als Startpage of DuckDuckGo. Het is even wennen, maar hopelijk blijf je bij dit soort privacyvriendelijke zoekmachines.

Tip 7: Verberg je surfgedrag

Misschien doet de ToR browser wel een belletje rinkelen. Hiermee kan je je zo goed als ongemerkt op het internet begeven (opgelet, 100% anoniem ben je niet). Niet alle websites werken even goed met ToR, maar je komt er al heel ver mee. ToR is bovendien volledig gratis en uiterst makkelijk te installeren en te gebruiken. Wat houdt er je nog tegen?

Tip 8: Schaf je een VPN aan

Een VPN (Virtual Private Network) beschermt je privacy terwijl je surft, door je locatie te verbergen en een groot deel van persoonlijk identificeerbare informatie te verwijderen. Zoek er een naar jouw smaak, er staan verscheidene vergelijkingen online (hier eentje met de nadruk op privacy). Sommige VPN’s zijn gratis, maar wie een eind weg wil surfen haalt toch beter een paar euro’s boven. Ook meegenomen, je kan met een VPN de landenrestrictie op sommige websites netjes omzeilen.

Voila, acht simpele tips voor de beginnende privacy-activist. Ze kosten meestal weinig tijd en weinig moeite. Just do it! Oh ja, heb je zelf nog tips? Gebruik de comments hieronder of stuur ons een mailtje. Liefst versleuteld.