Facebook, Twitter en Instagram riskeren proces in België

link-iconEr hangt Facebook, Twitter en andere sociaalnetwerksites een (nieuwe) rechtszaak boven het hoofd in ons land. In een advies laat de FOD Economie geen spaander heel van de gebruiksvoorwaarden van de internetbedrijven.

Volgens de commissie Onrechtmatige Bedingen is er heel veel fout met de transparantie van de gebruiksvoorwaarden van de sociaalnetwerksites. Zo zijn de documenten met de rechten en plichten soms niet verkrijgbaar in de moedertaal van de consumenten. De sites maken ook niet duidelijk welke tegenprestatie ze verwachten van gebruikers, namelijk: het ter beschikking stellen van persoonsgegevens en auteursrechtelijk beschermde gegevens. “Het is niet duidelijk aan welke partners de gegevens doorgespeeld worden en met welke doeleinden dat precies gebeurt. De sites gebruiken vage bewoordingen en geven opzettelijk een verkeerde indruk als het gaat over het overmaken van persoonsgegevens.” Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zegt dat het waarschijnlijk is dat er een klacht komt. Ook de Privacycommissie bekijkt of ze een bijkomende rechtszaak begint. — Lees verder bij De Morgen (12/02/2016)