Jambon onderzoekt Belgische databank voor vingerafdrukken

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat de privacycommissie bekijken of ook in België een database voor vingerafdrukken mogelijk is. Dat zei hij bij zijn bezoek aan Marokko, dat al over zo’n systeem beschikt. Daar werd afgesproken dat ons land toegang krijgt tot de uitgebreide elektronische database van vingerafdrukken daar. Elke Marokkaan ouder dan 16 jaar moet namelijk verplicht zijn vingerafdrukken laten nemen. “Hier in Marokko is men zelfs al aan het denken aan gezichtsherkenning, de volgende stap is een irisscan op de identiteitskaart”, klonk het bewonderend bij minister Jambon, die vragende partij om zo’n systeem ook in België in te voeren. “Ook bij ons leeft dat debat. We moeten onderzoeken in welke mate dat zoiets haalbaar is. We zullen zien.”

“Hier hebben ze geen privacycommissie, hé”, verklaarde Jambon waar het schoentje volgens hem wringt. “Ik denk dat de privacycommissie er eens goed over moet nadenken. We moeten daarin niet eerste maar ook niet laatste zijn. De technologie is er, we moeten vroeg of laat toch bijbenen.” Ook Theo Francken zou zo’n database ‘mooi’ vinden. Net als Jambon vreest hij echter bezwaren van de privacycommissie. “Marokko staat ver voor op dit vlak, ook op Europa. Veiligheid komt hier duidelijk op de eerste plaats.” — Bron: De Standaard, 01/03/2016

PS In tegenstelling tot wat Jambon beweert, heeft Marokko overigens wel degelijk een Privacycommissie. De Commission Nationale de contrôle de la protection des Données à caractère Personnel (CNDP) werd in 2009 opgericht.

1 REACTIE

  1. wat een enge man, die Jambon.

    Nou ja, er zijn ook al die belachelijke GAS boetes in België, dus dit zal ook wel gepikt worden. Net zoals ze in Nederand accepteren dat overal waar je reist – hetzij met openbaar vervoer hetzij met eigen auto – je wordt getelemetreerd.

    Kijk op handjecontantje.org. Werkt graag samen met datapanik.org

Reacties zijn gesloten.