‘Zijn we allemaal terreurverdachten?’

Open VLD wil niet weten van het opslaan van de vingerafdrukken van alle Belgen. “Een disproportionele maatregel”, zo noemt vicepremier Alexander De Croo de piste die zijn N-VA-collega Jan Jambon dinsdag opperde. “Of zijn we plots allemaal terreurverdachten geworden?”

“Het registreren en in een databank opslaan van de vingerafdrukken van alle 11 miljoen Belgen is een disproportionele maatregel”, vindt De Croo. Hij merkt op dat een soortgelijk voorstel al besproken is in de schoot van de regering, maar niet werd weerhouden. Ook partijgenoot Bart Tommelein, staatssecretaris voor privacy, plaatst “serieuze vraagtekens” bij de piste van Jambon. “Het is goed dat meneer Jambon zich vragen stelt bij het evenwicht tussen veiligheid en privacy, maar dan misschien best om daar politiek overleg over te plegen en de staatssecretaris voor Privacy even te contacteren”, merkt hij fijntjes op. Bovendien heeft de liberale staatssecretaris ook vragen bij de kostprijs en het nut van de maatregel, niet in het minst in een Europa met vrij verkeer.

De regering heeft wel beslist om de vingerafdrukken te verzamelen van de mensen die volgens de dreigingsanalisten van het OCAD een gevaar vormen en op de zogenaamde OCAD-lijst staan. Maar dat wil Open VLD dus niet uitbreiden naar alle Belgen. “Of zijn we plots allemaal terreurverdachten geworden?” — Bron: De Standaard, 01/03/2016