Bart Tommelein: “Een vingerafdruk van elke Belg had deze aanslagen niet voorkomen”

link-iconDe Standaard sprak met Bart Tommelein (Open VLD), staatssecretaris voor Privacy in de federale regering. “Het heeft weinig zin om nieuwe databanken te bouwen. We moeten uit de bestaande databanken nog sneller signalen oppikken en met elkaar in verband brengen. Dan hadden we misschien nog sneller kunnen optreden.”

DS: Maar wie niets te verbergen heeft, moet toch niet malen over het opgeven van zijn privacy?

‘Maar dat is toch de omgekeerde redenering. Het is toch niet omdat iemand op zijn privacy staat, dat hij meteen verdacht is. Privacy en veiligheid zijn geen tegenpolen. De privacy opgeven kan op zich ook gevaarlijk zijn. Je gaat er nu vanuit dat alle gegevens in goede handen zijn en met de nodige omzichtigheid gebruikt worden. Maar er is geen enkele garantie dat het altijd zo zal zijn. Gegevens kunnen in de foute handen terechtkomen of gehackt worden.’

— Lees het volledige interview in De Standaard (23/3/2016 – pdf)