Kleine gemeente zet Securitas in om straten te bewaken

link-iconDe gemeente Herne (bij ­Geraardsbergen) is de eerste in België die privébewaking inzet voor politiewerk. De ­komende drie maanden gaan Securitas-agenten ’s nachts patrouilleren tussen publieke gebouwen zoals sporthal, ­gemeentehuis, scholen, … “Ze controleren het publieke ­domein en zo houden ze ook een oogje in het zeil in de hele ­gemeente”, aldus de burgemeester. Deze privébewaking kost naar verluidt ongeveer één tiende van de prijs voor het aanwerven van extra agenten. De Securitas-agenten mogen wel niet ingrijpen tijdens hun wacht. Als ze iets verdachts zien, verwittigen ze de politie. De inzet van de privébewakers past in het globaal veiligheidsbeleid van de gemeente Herne. Zo liet de politiezone Pajottenland vorige maand al ANPR-camera’s installeren, werd er een buurtinformatienetwerk opgesteld en keert de gemeente een premie uit aan bewoners die investeren in een alarmsysteem. — lees meer bij Het Nieuwsblad, 5/4/2016

… en op die manier gaat de sluipende privatisering van de openbare veiligheid weer een stapje verder. Zeker als Securitas van de gelegenheid gebruik maakt om te pleiten voor een versoepeling van de wetgeving. “Zodat we in de toekomst de diensten van een private bewakingsfirma kunnen gebruiken voor pure bewaking van het grondgebied. Een aangepaste wetgeving kan ertoe leiden dat private bewakingsfirma’s wel mogen patrouilleren en vaststellingen mogen doen op de openbare weg.”
In Herne klinkt het pragmatisch. Maar het past wel in de visie van minister Jambon en co die de private sector een grotere rol wil laten spelen in het veiligheidsbeleid van ons land.