Helft van de jongeren bespioneert lief

link-iconBijna de helft van de jongeren zegt sms’jes, mails of Facebook­berichten van zijn lief zonder toestemming te lezen. En geeft ook toe via gsm of internet te checken waar zijn partner uithangt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Onderzoeker Joris Van Ouytsel noemt de bevindingen verontrustend.
“Dat bijna 40 procent toegeeft sms’jes, mails en Facebookberichten van zijn lief te checken, zonder medeweten of toestemming, is ronduit verbijsterend.” Van Ouytsel noemt het “virtueel partnergeweld”. “Iemand virtueel controleren kan een eerste stap zijn naar wat later kan uitmonden in fysiek geweld en vormen van psychologisch misbruik.”
“Technologische snufjes, zoals smartphones, maken het steeds makkelijker om uw lief te misbruiken, controleren, stalken en lastig te vallen. Vroeger moest je in dagboeken snuisteren om iets te weten te komen. Nu kan het anoniem. En tieners kennen hun grenzen niet. Ze denken soms dat hun ­extreem controlegedrag in orde is. Wachtwoorden of de pincode van de smartphone uitwisselen zien ze meer als een teken van liefde en vertrouwen. Jaloezie is niet noodzakelijk slecht, veronderstellen ze. Dat betekent dat hij of zij echt om mij geeft.” — Bron: De Standaard, 9/4/2016