Spott verandert tv-programma’s in slimme webshops (en kijkers in domme consumenten)

Lees even met dit onschuldig berichtje over de lancering van nog maar eens een nieuwe app:

spott-logoKijkers van VTM en VRT met een iPhone of iPad kunnen sedert een paar dagen Spott uitproberen, een app die je spullen in tv-programma’s laat bestellen. Op basis van geluid herkent de app het programma dat je bekijkt en presenteert het de producten die je kan bestellen. Naast de beschikbare spullen krijg je ook meteen de prijs te zien. Klik je op iets dat je bevalt, dan word je naar een online shop gebracht waar je de dingen kan aankopen. De app is het resultaat van een samenwerking tussen ontwikkelaar Appiness, Medialaan, BBDO en iMinds. — bron: ZDNet

Over het gemak van dit soort gadgets kan je eventueel nog discussiëren. Maar één ding is zeker, ons zal je alleszins nooit met zo’n app voor de tv zien hangen. Daarvoor zijn we net iets teveel gehecht aan onze privacy. Apps als Spott zijn immers de natte droom van elke datahandelaar. Wie gebruik maakt van Spott, geeft tegelijkertijd bloot naar welke tv-programma’s hij of zij kijkt én in welke producten hij of zij geïnteresseerd is. Data die meteen verzameld, gecombineerd, geanalyseerd en voor wie weet welke doeleinden gebruikt kunnen worden. Door wie weet welke partijen ook, want in het privacy reglement op de website van Spott is verschillende keren sprake van “derden” en “toepassingen van derden” zonder verder te specificeren over welke derden het dan gaat. We veronderstellen de mediapartners en de online winkels waar Spott mee samenwerkt, maar wie weet welke anderen er nog in het spel kunnen zijn. Op termijn kan Spott immers over een schat aan persoonlijke gegevens beschikken, waar een heleboel “derden” in geïnteresseerd zullen zijn. Op zijn minst ideaal om een consument te bestoken met die zo ergerlijke “op maat gemaakt” reclame, zoals dat hemdje van Zalando dat je nog wekenlang blijft stalken op elke website die je bezoekt. Maar wie weet ook ideaal voor datahandelaars die onze persoonsgegevens enkel als koopwaar zien die onbeperkt mag doorverkocht worden.

Bovendien word je er ook alles behalve slimmer van als consument. De drempel voor impulsaankopen wordt met Spott nog eens extra verlaagd. Een paar klikjes en even later kunnen de kookpotten van Sofie Dumont of het fornuis van Jeroen Meus al thuis geleverd worden. Extra lastig voor sommige kwetsbare groepen die moeilijk aan overconsumeren kunnen weerstaan. Maar ook weer een stapje verder weg van een duurzame economie waar niet langer ongebreideld overbodige rommel geconsumeerd wordt, iets waar we nochtans meer dan ooit behoefte aan hebben.

Neen. Het kan dat Spott van uw tv-toestel straks ook een webshop maakt. Maar wat wij vooral zien is een app die van een tv-kijker nog meer een domme consument maakt die zijn persoonsgegevens prijs geeft in ruil voor “een hemdje zoals op tv”. Sorry voor de de Aalsterse start-up Appiness die de app ontwikkeld heeft, maar we hopen dat Spott zo snel mogelijk wordt afgevoerd.