Openbaar Ministerie wil gebruikersgegevens van Microsoft

link-iconHet Parket van West-Vlaanderen is een onderzoek naar Microsoft gestart omdat de softwaregigant weigert gegevens van bepaalde gebruikers te overhandigen. Het gaat o.m. om ip-adressen van gebruikers die in een cybercrimezaak worden verdacht. Volgens het Openbaar Ministerie is Microsoft onder de Belgische wetgeving verplicht om mee te werken. Microsoft België laat weten dat alle dataverzoeken door het hoofdkantoor in de Verenigde Staten worden behandeld. Ook de Belgische minister van Justitie Koen Geens vindt dat Amerikaanse technologiebedrijven onvoldoende meewerken als het gaat om het delen van informatie. — Meer lezen bij deRedactie en De Standaard, 4/5/2016.

Opvallend toch hoe een minister als Koen Geens nu doet alsof Microsoft iets onmogelijk maakt wat vroeger wel mogelijk was en en passant doet alsof internetgiganten onze veiligheid in gevaar zouden brengen. De Veurnse procureur Filiep Jodts schiet helemaal de hoofdvogel af, met de zinsnede “omdat providers dit niet vrijwillig doen, op simpele vraag van het gerecht, …”. Laat ons toch maar hopen dat het nooit zo ver komt dat het gerecht even bij Microsoft kan binnen wippen om iemands data op te vragen. Dan pas zou onze veiligheid helemaal op de schupstoel zitten.