Noorse consumentenorganisatie wil fitness-app Runkeeper aanklagen

Fitness-apps mogen misschien wel goed zijn voor de gezondheid, voor de privacy van de gebruiker zijn ze dikwijls een kleine ramp. Dat bleek een paar maanden geleden uit een onderzoek in opdracht van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet. Die ontdekte dat de Androidversie van de populaire fitness-app Runkeeper gebruikers ook volgt als de app niet in gebruik is. Uit tests blijkt dat Runkeeper continu locatiegegevens van gebruikers verstuurt, ook als de app niet is ingeschakeld. Dit gebeurt zonder toestemming van gebruikers. Forbrukerradet noemt dat “niet alleen een schending van de privacywetgeving. We zijn er ook van overtuigd dat gebruikers niet op deze manier willen worden gevolgd, of dat informatie over hun locatie, fitnessniveau en trainingsgewoonten met derde partijen worden gedeeld.” Forbrukerradet gaat daarom nu een officiële klacht over de app indienen bij de Noorse databeschermingsautoriteit wegens het schenden van de Noorse en Europese databeschermingswetgeving.

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat dieet-app MyFitnessPal de GPS-positie van de gebruiker deelt, zelfs als de app niet actief is. Fitness-app Endomondo deelt gegevens als leeftijd, geslacht en sportprestaties met Google en andere ‘advertentiepartners’. Ook dieet-app Lifesum en MyFitnessPal spelen allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben. Sport-app Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst.

Het is nu afwachten wat de Noorse databeschermingsautoriteit met de klacht zal aanvangen. Fitnesskeeper, het bedrijf achter de Runkeeper app, is een Amerikaans bedrijf zonder afdelingen in Europa. Sancties zullen dus hoogstens symbolisch zijn. Maar in dit geval zou een principieel standpunt al een goede zaak zijn. De onbezonnen manier waarop in het internet of things nog veel te dikwijls met onze persoonlijke data wordt omgesprongen, verdient op zijn minst een serieuze waarschuwing.

Lees hier het volledige onderzoek: Privacy in mobile apps (pdf).
Lees hier de klacht van Forbrukerradet (pdf).

runkeeper