Privacycommissie keurt kabeltap af

link-iconMidden maart keurde de ministerraad een voorstel goed over de herziening van de wet op de Bijzondere Inlichtingenmethoden. Daarmee werd de toolbox van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV uitgebreid. De Privacycommissie moest wel nog haar advies geven over de wet. Voor het gros van de privacygevoelige elementen uit de nieuwe “afluisterwet” geeft de Privacycommissie groen licht. Op zes punten geeft de Privacycommissie echter een negatief advies.
Zo heeft ze kritiek op het massaal aftappen van communicatie die via (glasvezel)kabels verloopt. “De Commissie staat afkerig tegen een dergelijke werkwijze die de ADIV zou toelaten een gegevensstroom te onderscheppen die buitensporig is in het licht van het beoogde doeleinde en sterk begint te lijken op massasurveillance”, klinkt het in het advies aan de regering.
Ook op vijf andere punten uit de nieuwe wet heeft de Privacycommissie kritiek. Zo is er de beoordeling door de inlichtingendiensten van wie een journalist is. Verder vindt de Privacycommissie het ook ‘noodzakelijk’ dat de nieuwe wet een arrest van het Grondwettelijk Hof uitvoert, dat in 2011 stelde dat de Belgische inlichtingendiensten na verloop van tijd op eigen initiatief targets moeten inlichten over het feit dat ze bespioneerd zijn. — lees verder bij Knack, 19/5/2016