Waarom we nog steeds Signal verkiezen boven WhatsApp

Sedert WhatsApp gebruik maakt van end-to-end encryptie, duikt regelmatig de vraag op of het nu privacygewijs “veilig” is om WhatsApp te gebruiken. De samenwerking met open Whisper Systems, dat ook Signal ontwikkelt, is alleszins een serieuze stap vooruit. Al was het maar omdat gebruikers nu massaal kunnen genieten van sterke versleuteling, zonder dat ze daar extra moeite voor moeten doen of zelfs zonder dat ze er zich bewust van hoeven te zijn.

signal-logoToch verkiezen we nog steeds het gebruik van Signal, liever dan WhatsApp. Daar zijn goede redenen voor, waarvan de voornaamste nog het best verwoord worden in een uitgebreide blogpost van security-in-a-box. We vatten die redenen hier graag nog even kort voor u samen.

  • Signal is open source, terwijl WhatsApp weliswaar Signal gebruikt maar voor de rest haar broncode niet opengesteld heeft. Daardoor kan de beveiliging van de app niet door onafhankelijke onderzoekers nagekeken (en desnoods verbeterd) worden.
  • Signal biedt de mogelijkheid om opgeslagen berichten of uw contacten en andere metadata met een wachtwoord te beveiligen. Bij WhatsApp kan dat (voorlopig?) nie.Daardoor kan iedereen die fysieke toegang tot je smartphone verkrijgt, alles nalezen.
  • Zowel Signal als WhatsApp bieden gelijkaardige verificatie voor tekstboodschappen. Voor gesprekken gaat Signal echter nog een stap verder dan Signal en biedt daardoor een hogere graad van zekerheid.
  • Signal wordt aangeboden door Open Whisper Systems, een onafhankelijke groep software-ontwikkelaars. WhatsApp daarentegen is eigendom van Facebook. En we weten allemaal dat het business model van Facebook bestaat uit het verzamelen van zoveel mogelijk persoonlijke data van gebruikers. Wie weet ligt daar wel de reden waarom WhatsApp geen metadata versleutelt?

Conclusie? Voorlopig is het nog steeds veiliger om Signal te gebruiken. Lees het volledige artikel: Why we still recommend Signal over WhatsApp… even though they both use end-to-end encryption