Inlichtingendiensten willen meer bevoegdheden, maar ‘Big Brother’ is steeds minder welkom

Security-evangelist Eddy Willems (G Data) maakt voor datanews nog eens duidelijk dat de ‘sleepnet’-aanpak van massasurveillance averechts werkt. Aanbevolen lectuur voor iedereen en zeker voor beleidsmakers, privacycommissies en aanverwante staatssecretarissen.

Eén kleine kanttekening. We zijn niet helemaal overtuigd dat zijn bewering wel klopt dat steeds meer mensen de problemen met de ‘sleepnet’-aanpak ook werkelijk inzien. In België is daar voorlopig nog bitter weinig van te merken en mogen de Jambons en de Geensen van de vaderlandse politiek onbelemmerd hun sleepnetten nog wat verder uitgooien. Jammer, heel jammer.

Maar we blijven graag optimistisch en willen de bijdrage van Willems daarom liefst lezen als een oproep om vooral heel kritisch te blijven voor de maatregelen die onze privacy (en onze rechten en vrijheden) verder op de helling zetten. Weerwerk en weerwoord daartegen is en blijft noodzakelijk. Hieronder alvast een paar quotes uit het artikel.

Steeds meer mensen zien in dat de ‘sleepnet’-aanpak van de door de inlichtingendiensten gewenste massasurveillance averechts werkt. Als je alle digitale conversaties ter wereld wilt gaan verzamelen en analyseren, heb je miljoenen analisten of feilloze selectiesoftware nodig. En dat is een utopie. Dus wat resteert, is een enorme hooiberg aan informatie, waar de speld van de terrorist in verloren gaat.

Ik geloof dat niemand een illusie koestert over terroristen die zich aan de wet gaan houden zodra die encryptie verbiedt. Wie zich wel iets dienen aan te trekken van die wet zijn de webwinkels, banken, ziekenhuizen en ondernemingen die encryptie nodig hebben om hun taken te verrichten en om persoonsgegevens te beschermen. Naast ‘de gewone man’ is er nog een ander slachtoffer van dit soort maatregelen: oppositieleden, journalisten en homoseksuelen zullen hun leven in bepaalde regimes niet meer zeker zijn als er geen encryptie en privacy meer is. Privacy is één van de hoekstenen van onze democratie en vrijheid. In de woorden van Benjamin Franklin: Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. Het is al een oud citaat, maar wat mij betreft is het nog nooit eerder zó waar geweest als nu.

Inlichtingendiensten willen meer bevoegdheden, maar ‘Big Brother’ is steeds minder welkom

delete-my-data