Voortaan kan Facebook u ook persoonlijke advertenties sturen als u Facebook niet gebruikt

Tot nog toe werden alleen internetgebruikers mét een Facebookprofiel geconfronteerd met advertenties die zich specifiek toespitsten op hun profiel. Binnenkort zal Facebook dat soort van advertising echter ook kunnen toepassen bij gebruikers die geen lid zijn van Facebook. De reden daarvoor is een wijziging in het advertentiebeleid van de sociaalnetwerksite, met name in de werking van het zogenaamde ‘Facebook Audience Network’.

De updates gelden in de hele wereld, behalve in België. België vormt een uitzondering door het voorlopige vonnis van vorig jaar in de rechtszaak over het gebruik van de zogenoemde veiligheidscookie ‘datr’. Het probleem is dat het ‘datr’-bestandje ervoor zorgt dat ook niet-gebruikers een deel van hun persoonlijke informatie prijsgeven. Telkens een niet-gebruiker op een publiek toegankelijke Facebookpagina terechtkomt, hecht het bestandje zich aan de browser van die gebruiker, waarna het het verdere surfgedrag van die gebruiker kan opvolgen. Volgens de Belgische commissie is dat een schending van de privacy. — lees verder bij De Morgen of De Standaard, 28/5/2016